Így készült a Kutyák szigete

Ma már egyáltalán nem számít mindennapinak, hogy valaki stop motion technológiával bábfilmet készítsen, de Wes Anderson egyáltalán nem mindennapi rendező. Első jövőben játszódó filmjének komoly üzenete van a jelenről. Belestünk a kulisszák mögé.
10. Wes Anderson még A fantasztikus Róka úr munkálatai során szeretett bele a stop motion technológiába. Elmondása szerint el sem készíti a Kutyák szigetét, ha csak sima animációs filmként rendezhette volna meg, annyira ragaszkodott a bábokhoz. 
 
9. Bár egy stop motion filmnél szokatlannak tűnhet ez az állítás, de Wes Andersonra a Kutyák szigete készítésekor a nagy japán rendező, Kuroszava Akira munkássága volt a legnagyobb hatással. 
 
8. Az emberi báboknál minden figurához 30 féle cserélhető arccal dolgoztak a különböző arckifejezések megmutatásához. A kutyafigurák arca nem volt cserélhető, viszont az állkapcsuk mozgatható volt, és ez sokat segített a bábosoknak. 
 
7. A kutyák szőrét alpakagyapjúból készítették. A produkció nem külső céggel gyártatta a bábokat, hanem minden figura házon belül született meg, így a teljes alkotófolyamatra rálátásuk volt, és akár az utolsó pillanatban is tudtak változtatni. 
 
6. A film harcjeleneteit elég bonyolult lett volna leforgatni, ezért a régi rajzfilmek „bunyófelhős” megoldását vették elő, amikor egy felhőből kirepülő különféle végtagok és fegyverek jelzik, hogy odabent éppen vadul csépelik egymást. 
 
5. A film szinkronszínészei között számtalan sztárt (Edward Norton, Scarlett Johansson, Bill Murray, Bryan Cranston, Greta Gerwig, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Tilda Swinton…) hallhatunk. Wes Anderson szerint mindez azért volt lehetséges, mert egy egy-két napos szinkronmunka esetében egyik színész sem tudta visszautasítani őt azzal az indokkal, hogy erre nincs ideje. 
 
4. A szinkront nagyon változatos módon vették fel. Valaki odahaza, a telefonjába mondta a szöveget, mások szinkronstúdióban dolgoztak, és az is sokszor előfordult, hogy Wes Anderson és csapata házhoz ment a szinkronizáló sztárhoz, és ott helyben rögzítették a hangját. 
 
3. A rendező számára olyan fontos volt a film tempója, hogy sokszor stopperórával mérte, hogy a forgatókönyvben szereplő mondatok kimondása beleférjen egy bizonyos időkeretbe. Ennek köszönhetően a színészeknek többnyire nagyon gyorsan kellett beszélniük. 
 
2. A történet szereplői mind alfahím kutyák, amit már a nevük (Duke, Boss, King, Rex, Chief) is sugall. Az ő hangfelvételeiket Anderson igyekezett egy szinkronstúdióban felvenni úgy, hogy az összes színész jelen legyen, mert fontosnak tartotta, hogy folyamatosan reagáljanak egymásra. 
 
1. A Kutyák szigete nyitotta meg az idei 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált. A film a versenymezőnyben szerepelt, és Wes Anderson vihette haza a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve-díjat. 
 
|
(36 kép)


Film premierek

Milliárdos fiúk klubja

amerikai életrajzi dráma, 108 perc, 2018

McQueen

angol dokumentumfilm, 111 perc, 2018

Aquaman

amerikai-ausztrál fantasy, 143 perc, 2018

Álommeló

amerikai romantikus vígjáték, 103 perc, 2018

Pókember – Irány a Pókverzum

amerikai animációs film, 117 perc, 2018
Ahol a héten érdemes...
Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum, 2018. szeptember 7. - 2019. január 13.
 
 
Budapest, Thália Színház, december 15. 19:00
 
Budapest, Paloma, november 19. - december 19.
Játék
Egészen új, egyszerre mikro- és makroszintre viszi a Marvel Moziverzumot A Hangya és a Darázs!
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.