Jön az első Kávéházak Éjszakája!

Budapest, 2018. május 18. 19:00
A Kávéházak Éjszakája szervezőinek a fő célja a mára feledésbe merült budapesti kávéházi kultúra felelevenítése és népszerűsítése.
Budapest kávéházai mindig is kiemelkedő szerepet töltöttek be a főváros történelmében. Kosztolányi Dezső száz évvel ezelőtt egyszerűen csak kávévárosként emlegette Budapestet. A 19. században, majd a 20. század elején a kávéház a társadalmi élet első számú helye volt, egyfajta csomópont, ahol a szellemi élet is felpezsdült.
 

 
Az idei programban húsz belvárosi helyszín, kávéház szerepel, melyek tradíciójuk, népszerűségük alapján méltó reprezentánsai lehetnek a Kávéházak Éjszakájának. A repertoárban találunk tradicionális helyeket – például a Gerbeaud, a Centrál, a Dunapark, a Hadik, a Zsivágó –, amelyek felidézik a régmúlt hangulatát, de meglátogathatnak újhullámos, kortárs jellegű kávézókat is, mint például a Kelet Kávézó, a La Nube, a Smúz, a Börze és a Frei Café, és ezek mindegyikében izgalmas irodalmi és zenei programok is várják az érdeklődőket ezen az estén. 
 
A Dunapark Kávéházban fellép a Dumaszínháztól Felméri Péter, majd Bíró Eszter és Zenekara magyar költők – Radnóti Miklós, Kányádi Sándor, Szép Ernő és Varró Dániel – énekhangokra, népi és ütőhangszerekre, gitárra és harmonikára áthangszerelt, megzenésített verseivel.
 
A Centrál Kávéházban Turek Miklós Pilinszky-emlékestjével, majd egy József Attila utolsó éjszakáját feldolgozó monodrámával készülnek.
 
A kortárs irodalom egyik fellegvárának számító Hadik Kávéházban a magyar slam poetry válogatott kiválóságai idézik meg a Nyugat halhatatlan költőit Ady, Babits, Kosztolányi, Karinthy – és még sokan mások! – alakjának és verseinek felelevenítésével, Kemény Zsófa, Bánóczi Bea, Bárány Bence, Mészáros Péter és Simon Márton segítségével.
 
A Magvető többek között a közönséget is megdolgoztató élő pódiumjátékkal, irodalmi vetélkedővel készül Kiss Judit Ágnes, Nádasdy Ádám, Várady Szabolcs és Barna Imre játékmester, illetve a később csatlakozó Szabó T. Anna és Kőrizs Imre közreműködésével.
 
A Gerbeaud Karinthy-estjén Kiss László nagyszerű érzékkel, szellemesen idézi meg a színpadon a magyar irodalom közismert alkotóját, az író eredeti művei mellett stílusparódiái vagy irodalmi karikatúrái is – ahogy maga Karinthy nevezte írásait – hallhatóak lesznek. 
 

 
A zenére vágyók is kedvükre válogathatnak a koncertek közül:
a Börzében a Canarro együttes lép fel, az idén 120. születésnapját ünneplő Művészben francia sanzonest lesz Bardóczy Attilával, és a „Művész 120” tortát is megkóstolhatjuk, mely a Kávéházak Éjszakáján debütál.
A Kék Lóban Tisza Kata és az ef Zámbó Happy Dead Band, a Frei Caféban Gájer Bálint, a Gerlóczyban pedig a Taraf de Akácfa várja a közönséget. A Gerbeaud-ban a jazz szerelmeseinek két koncerttel is készülnek: Váczi Eszter egyedi, simogató hangszíne a mai napig elvarázsolja a hallgatót és elválasztja a világ zajától. A Group n’ Swing az ország első számú swing- és boogie-zenekara, mely idén ünnepelte fennállásának tízedik évfordulóját.
2018.05.04
|


Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.