Isten-Nő – A Déví-kultusz és a hagyományos női szerepek Indiában

Budapest, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, május 11. - december 30.
A Hopp Múzeum május 11-én nyíló kiállításának célja, hogy a hindu istennő, vagy ahogy Indiában nevezik, Dévi különböző megjelenési formáit az általuk betöltött női szerepek szerint mutassa be.
Miközben az istennő szépségként, feleségként, anyaként és harcosként jelenik meg, a kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy ezek az idealizált női szerepek hogyan valósulnak meg a földi társadalomban.
 
A kiállított tárgyak széles skálán mozognak, a klasszikus művészeti alkotásoktól a kortárs képregényig, ezzel is kiemelve a régi és új hindu művészet állandó témáit és formavilágát. A tárlat különlegessége, hogy a kortárs képzőművész, Abhisék Szingh egyedi vizualitást tükröző munkáit is bemutatja, melyek középpontjában szintén az istennő figurája áll.
 
A tárlat további érdekessége, hogy évtizedek óta ez a Hopp Múzeum első indiai művészetet bemutató kiállítása és a legősibb korok vallásos kultuszait, valamint a legújabb korok társadalmi berendezkedését, nőképét egyaránt vizsgálata tárgyává teszi.
 
A kiállítás kísérőprogramjaiként a hindu kalendárium ünnepeihez kapcsolódó családi napok, filmklubok, kertmozi és exkluzív tárlatvezetések segítik az indiai kultúrában és művészetben elmélyülni vágyókat.
2018.05.07
|
(10 kép)


IV. Óbudai Képzőművészeti Tárlat.
Budapest, Esernyős, 2018. december 19. - 2019. január 27.

Újpesti Téli Tárlat 2018.
Budapest, Polgár Centrum - Újpest Galéria, 2018. december 15. - 2019. január 5.

Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a Nap.
Budapest, Trafó, 2018. december 15. - 2019. január 27.

Only From a Pure Source.
Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, 2018. december 20. - 2019. április 9.

Játék
Egészen új, egyszerre mikro- és makroszintre viszi a Marvel Moziverzumot A Hangya és a Darázs!
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.