Hamarosan indulhat a nagy óceántisztítás

„Ahhoz, hogy a társadalom fejlődjön, nemcsak előre kell haladnunk, de fel is kell takarítanunk magunk után.” Boyan Slat
A július világszerte a műanyagmentes hónap. Fókuszáljunk kicsit egy napjainkban zajló projektre, ami alapjaiban rengetheti meg pesszimista világképünket arról, hogy megoldható-e valaha az emberiség hulladékproblémája.
Egy idevágó mondással élve Dunát lehetne rekeszteni azokkal az interneten terjedő képekkel, amelyek a föld óceánjaiban úszó szemétmennyiséget ábrázolják. A fotók látványa minden jóérzésű emberben bűntudatot ébreszt még akkor is, ha ő maga nem szemetel összevissza. A felhalmozódott szemétmennyiség problémáját ugyanis nem lehet azzal elhessegetni, mint a klímaváltozást, hogy az időnként az embertől függetlenül is bekövetkezik. Nem szerves anyaggal szemetelni kizárólag mi vagyunk képesek. 
 
Szemétfolt a tengeren
 
A szemetünk jókora része pedig már öt nagyobb hulladékfolttá állt össze az óceánokban, és mára akkorára nőttek, hogy a legnagyobbnak nevet is adtunk: Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt. Ezek az úszó műanyag szőnyegek rohamosan terjeszkednek, az emberi felelőtlenség mértéke és a szemetelési kedv sajnos nem vagy csak alig-alig csökken.
 

 
Egy nemrég befejeződött kutatás szerint – amely során a Kalifornia és Hawaii között lebegő Nagy Csendes-óceáni Szemétfoltot térképezték fel – a folt akkora, mint Franciaország háromszor, a foltot alkotó szemét súlya pedig körülbelül 80 ezer tonna. A harminc hajóval vett minta és a repülőgépről szkennelt terület felvételeinek a tanulmányozása után kiderült, hogy a folt jóval nagyobb tempóban növekszik, mint azt eddig hitték.
 
 
Jegyezzük meg ezt a nevet: Boyan Slat!
 

 
Ám – hogy ne csak mindig ostorozzuk önmagunkat – az ember néha jó dolgokat is kitalál. Az embert jelen esetben Boyan Slat testesíti meg, egy 23 éves holland feltaláló, aki néhány éve kitalálta, hogyan lehetne eltüntetni az óceánon lebegő szemetet. Slat fejében 16 éves korában, egy görögországi nyaralás alatt fogalmazódott meg a gondolat, hogy életét a tengerek megtisztításának szenteli, búvárkodásai során ugyanis több plasztikkal találkozott, mint hallal. 18 éves korában megalapította a The Ocean Cleanup nevű non-profit szervezetet, és elkezdték a munkát.
 
Az általa kitalált szerkezet a hulladékszigetekben úszva gyűjtené össze a műanyagot, amit azután kivinnének a szárazföldre újrahasznosítás céljából. A jelenlegi tervek szerint már idén nyáron elindulhat az akció, és öt év alatt megtisztítanák a Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt felét. 2050-re pedig gyakorlatilag kiszűrnék az összes műanyagot az óceánból, utána pedig folyamatosan tisztítanák a vizet.
 
Az ötlet 
 
Slat szerint a szemétgyűjtő egy nagyon egyszerű ötleten alapul: Ahelyett, hogy odamegyünk és összegyűjtjük a szemetet (ami az időigényessége és a költségei miatt lehetetlen feladat), hagyjuk, hogy a szemét jöjjön el hozzánk!
Ezt pedig egy következő ötlettel sikerült megvalósítani: Ahhoz, hogy a szerkezet elkapja a műanyagot, viselkedjen úgy, mint a műanyag.
 

 
 
A kulcsszó: az áramlatok 
 
Az óceánok szemétfoltjai az áramlatok miatt alakultak ki, vagyis minden vízbe kerülő műanyag azonos utat jár be: ugyanoda sodródik. Ezért egy olyan szerkezetet kellett építeni, ami ugyanúgy viselkedik, vagyis ugyanoda sodródik, mint a szemét, ugyanakkor – mivel lassabban halad – fennakadnak rajta az útjába kerülő tárgyak, és így összegyűjti azokat. A szerkezet megalkotásához először az óceán felszíni és mélységi áramlatait kezdték el vizsgálni. Mivel a felszínen sokkal gyorsabban áramlik a víz, mint a mélyebb régiókban, elég volt egy 600 méterig lenyúló nehezékkel lelassítani az úszó szemétgyűjtő útját. 
 
A szerkezet 
 
A szemétgyűjtő tulajdonképpen a víz felszínén lebegő, több száz méter hosszú műanyag cső, ami alatt néhány méter hosszan lóg bele a vízbe egy szűrőlap. A szemétnek tehát semmi mást nem kell tennie, mint belesodródnia a szerkezet ölelő karjába, ahonnan aztán néhány hetente összegyűjtik. A tengeri állatokat a szemétgyűjtő nem veszélyezteti, mivel nem hálóról beszélünk, amibe belegabalyodhatnak, hanem szűrőről, amit simán ki tudnak kerülni.
 

 
 
Az akció
 
Nemrég kezdődött meg Los Angelestől nem messze, az óceánban a tesztelés, aminek az eredményeitől függően Boyan Slat szervezete, a The Ocean Cleanup szerint már 2018 nyarán indulhat a szemétgyűjtés a Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt felszámolásáért. Reméljük, mindenki átérzi, miért van szükség rá, hogy együtt drukkoljunk az akció sikeréért. Addig pedig ki-ki próbálja meg kisebbre fogni azt a bizonyos ökológiai lábnyomát. 
2018.07.02
|
(9 kép)


Játék
Csinos lányok, színes ruhák, látványos mozdulatok, karneváli hangulat március első napjaiban a Tüskecsarnokban!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.