Kedvenc helyek

Elhunyt Jalal Mansur Nuriddin, a rapzene egyik úttörő alakja

Június 4-én egy újabb legenda távozott a zeneiparból: elhunyt a hetvenes évek egyik legnagyobb zenei mozgalmának kulcsfontosságú szereplője, Jalal Mansur Nuriddin, a rapzene egyik „atyja”.
Kevesen ismerik a nevét, pedig többek között neki is köszönhetjük, hogy a rappet ma egy különálló, mainstream műfajként jegyzi a zeneipar. Jalal Mansur Nuriddin egyike volt az „utolsó költőknek”, vagyis a The Last Poets csapat tagjainak, akik a szlenges, beszédben elmondott szövegeket kezdték el begyűrűztetni az afroamerikai nacionalista költészetbe. Ezt az akkor még különcnek számító egyveleget a jazzre hajazó, ritmusos zenei alapokra kezdték el előadni, ezzel megteremtve a mai értelemben vett rapműfaj alapjait. A The Last Poets mozgalma a hatvanas évek végén, 1968-ban Harlemből indult útjára, amelynek Jalal egyik kiemelkedő képviselője volt. 
 
A „rap nagyapjaként” emlegetett zenész 1944-ben Brooklynban látta meg a napvilágot, zenei befolyását a The Last Poetsben töltött éveiben mélyítette el, de több projekt is gondoskodik arról, hogy munkássága ne vesszen feledésbe. Jalal Mansur Nuriddin 74 éves volt.  
 
(okayplayer.com) 
2018.06.06
|


Játék
Négy évet kellett várniuk a rajongóknak az Ivan & The Parazol legújabb lemezére.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.