Képpé vált kísérlet

Innovatív képzőművészeti tendenciák 1945-től napjainkig – Grüner György gyűjteménye
Budapest, Vasarely Múzeum, 2018. június 15. - szeptember 9.
Grüner György Los Angelesben élő fizikus az ’90-es évek elején kezdte el gyűjteni az 1945 után készült magyar képzőművészeti alkotásokat, újszerű formai motívumokkal, progresszív technikai megoldásokkal készült műtárgyakat.
A tudomány és a művészet közötti lehetséges kapcsolódási pontokat kereső, nagyrészt geometrikus-konkrét formákkal dolgozó alkotók munkái a múzeum névadójának, Victor Vasarelynek a kutató-tervezőművészi magatartásával is párhuzamba állíthatók, nem véletlen, hogy épp itt láthatunk belőlük egy válogatást. 
 
A gyűjtemény legkorábban készült alkotásait az Európai Iskola, illetve a Galéria a 4 Világtájhoz művészcsoport egyes tagjainak 1946–1948 között készült művei alkotják, törzsanyagát pedig a pályájukat az 1960-as években kibontakoztató művészek – Bak Imre, Deim Pál, Fajó János, Gáyor Tibor, Harasztÿ István, Hencze Tamás, Hetey Katalin, Keserü Ilona, Konok Tamás, Maurer Dóra, Nádler István – munkái jelentik. Az 1990-es évek utáni magyarországi képzőművészet újabb törekvéseit Wolsky András, Haász Katalin, Bolygó Bálint, Benedek Barna és Kelemen Zénó alkotásai képviselik.  
 
2018.06.18
|


Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.