Tolongó idők

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, 2018. június 14. - augusztus 26.
Információ. Vélemény. Felhívás. Tolongó idők címmel, 100 év történetét felölelő plakátkiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban. A kiállítás nyár végéig tekinthető meg.
A plakát igazi tömegtermék: gyorsan, nagy számban készül és gyorsan, nagyszámú embert ér el. Egyetlen ellensége az idő. El kell kapnia a tolongó emberek pillantását, e pillanatban kell közvetítenie üzenetét, és máris át kell adnia helyét a következő plakátnak. A plakát a modern nagyvárosi társadalom üzenőfala. A 19. század elején elterjedő litográfia alkalmassá tette, hogy tömegesen és nap mint nap vihesse utcára üzeneteit. A MNM időszaki kiállítása azt mutatja be saját gyűjteménye segítségével, hogy a fejlődés bűvöletében élő modern magyar társadalom mit láthatott 1890 és 1989 között ezeken az üzenőfalakon az újdonságokról, lehetőségekről, szükség- vagy kényszerhelyzetekről. 
 
A Magyar Nemzeti Múzeum a világhírű magyar plakátművészet alkotásai mellett a politika- és társadalomtörténet tájékoztató, irányító, politikai és társadalmi közbeszédet érintő hirdetményeit, falragaszait, plakátjait gyűjti. Az időszaki kiállítás a gyűjtemény válogatott darabjain át három tömegkommunikációs témát villant fel a grafikai plakát első száz évéből: a gazdaság, kereskedelem és ellátás hirdetményei mellett a szabadidő eltöltésére és szórakozásra hívó hirdetményeket, végül pedig a tömeg és hatalom „plakátnyelvét”, azt, hogy hogyan szólította meg és hogyan ábrázolta a plakát a sokaságot, az ország népét, a nemzetet vagy annak egy – vélt vagy valós – részét. 
2018.06.18
|
(6 kép)


Játék
Batarita, abszurditással átszőtt és erotikával fűszerezett, Lüktetésed című szólója a 2018-as tokiói premier után Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban kerül bemutatásra.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.