Málnamánia!

Nagy valószínűséggel már az ókorban is fogyasztották, de a legelső feljegyzések a középkorból származnak, ekkor a málnát mint gyógynövényt említik. Mára pedig nemcsak gyógyhatása miatt, hanem nyári frissítőként és lekváralapanyagként is feltétel nélkül imádjuk. Tombol a málnamánia!
Málna mint csodaszer 
 
Nem csoda, hogy elődeink mint titokzatos gyógynövényre tekintettek a málnára, hiszen ennek a ma favoritgyümölcsnek tényleg nem csak gasztronómiai varázsereje van. Többek között gyógyír lehet hasmenésre, lázra, megfázásra, kitűnő vértisztító, magas antioxidáns-tartalma miatt pedig segít megelőzni a rákos betegségeket. Régebben vérzéscsillapításra is használták, valamint görcsoldó hatása miatt a menstruációs fájdalmakra is orvosság lehet. 
 
Tudtad? 
 
Csaknem 200 málnafajta létezik. Többek között eltérő színük különböztetheti meg őket: találkozhatsz a világban aranymálnával, lilával, kékkel, sőt feketével is!  
 
Amíg az avokádónak, cseresznyének, meggynek, baracknak – és még sorolhatnánk – csak egy magja van, addig egyetlen málnaszemben több mint 120 mag pihen! 
 
A babonás emberek egyik kedvence a málna. A világ több pontján, így a Fülöp-szigeteken, és több német tartományban is úgy tartja a népi hiedelem, hogy a málnabokornak démonűző hatása van. Így, amíg egy ilyen növény védi a bejáratot, addig nem érheti őket semmiféle baj. 
 
Kétperces házipatika málnából 
 
Nyári megfázás ellen készíts málnaszörpöt, és szobahőmérsékleten kortyolgasd el! A málna ugyanis nagyon magas C-vitamintartalma miatt erősíti az immunrendszert és segít a gyógyulásban! De nem csak a nátha ellen hat csodaszerként ez a piros gyümölcs: kiváló recept például másnaposság ellen is: növényi rostjai helyreállítják a bélflórát, és a megterhelt emésztőrendszer működését! 
 
 
Reggelire, ebédre, vacsorára 
 
Reggeli: Málnakrém magvakkal és müzlivel 
 
Nincs is jobb napkezdő, mint mikor málnapéppel öntöd fel a magokkal dúsított müzlidet. Ha pedig igazi ínyenc vagy, cukor helyett mézzel édesítsd! 
 
 
Ebéd: Brokkolis-málnás csirkemell rizzsel 
 
Dobd fel bátran egy-két szem gyümölccsel, dzsemmel vagy éppen savanykás málnaszósszal az ebédedet. Húsokhoz például kifejezetten dukál egy kis gyümölcsöntet! Készítsd el idénygyümölcsből! Turmixold össze a friss málnát, és adj hozzá zselésítőt. Cukrot most ne használj, hogy megmaradjon a gyümölcs frissen szedett íze! 
 
Vacsora: Rizsparéjsaláta málnaöntettel és gyümölccsel 
 
Az előbb elkészített málnaszószt azonban nemcsak húsok mellé, hanem mondjuk az esti salátába is használatod. Mert a málna többek között tökéletes diéta-összetevő is – hiszen bár eltelít és finom, mégsem hizlal. Megsúgjuk a kedvenc málnás salátareceptünket: kinoamaggal, más néven rizsparéjjal és spenótlevelekkel, tonhallal készül! 
 
Falatnyi édességnek is! 
 
Fehércsokis málnaVendégváró tipp! 
 
Mivel a málna szuperegészséges, így még édességként sem „bűn” majszolni. Egy ilyen csodaszerből pedig igazán nem nehéz mennyei desszertet varázsolni. Tíz perc alatt megtöltheted például a bogyókat olvasztott fehér csokival, és máris kész a falatnyi bonbon! 
 
Joghurtos málnajégkrém  
 
Hőguta? Készíts magadnak fitt jégkrémet! Nyomj össze pár nagyobb maréknyi málnát egy tál joghurtba, cukrozd, mézezd, és szórd meg csokimorzsákkal! Ha készen vagy, töltsd kis jégkrémtartályokba, és tűzz bele pálcát, majd irány a mélyhűtő! Pár óra múlva pedig már fogyaszthatod is a házi finomságod! 
 
Kurcz Orsi
2018.06.29
|


Játék
Annipanni és hű barátja Boribon a vízparton keresnek menedéket a nagy melegben.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.