„Hat héten át napi tizennégy órát hánykolódtunk a tengeren” - Baltasar Kormákur

A Cápa, de legalábbis a Waterworld óta tudjuk, hogy a nyílt tengeri forgatás Hollywood rémálmának számít, ám az izlandi Baltasar Kormákur szereti a kihívásokat. Igaz történeten alapuló filmjét, a Sodródást nagyrészt nyílt vízen forgatta, dacolva az időjárás viszontagságaival.

52 éves.

 

A Csempészek volt az első hollywoodi sikerfilmje.

 

„Az, hogy Izlandon születtem, nem jelenti azt, hogy egy életen át erről a 300 000 emberről akarok mesélni”.

A filmjeidben a víznek és a tengernek már régóta komoly szerepe van… 
 
Gyakorlatilag a tengeren nőttem fel Izlandon, mindig is fontos volt számomra a víz közelsége. Odahaza a házam kertje is a tengerparton található. Gyerekkoromban telente imádtam a jéghegyeken ugrálni, ami édesanyámat nem tette kimondottan boldoggá. (nevet) Még szobafogságot is kaptam érte. Nagyon féltett, hogy beleeshetek a vízbe. Amikor 13 éves lettem, a szüleim vettek egy vitorlást, és mellettük annyira beletanultam a dologba, hogy elkezdtem versenyeken indulni. Minden nyáron vitorláztam, egészen addig, amíg el nem kezdtem a színházi suliba járni.  
 
A legtöbb filmrendező ódzkodik attól, hogy a nyílt tengeren forgasson, de te ezt teljesen másképp gondolod. 
 
Már a Dermesztő mélység című izlandi filmemet is a nyílt tengeren forgattam, ami egy férfiról szólt, aki a leghosszabb ideig élte túl, hogy beleesett az Északi-tengerbe Izland partjainál. Én voltam az, aki ragaszkodott ahhoz, hogy a Sodródást a nyílt tengeren forgassuk. Hat héten át napi tizennégy órát hánykolódtunk a tengeren, de megérte. Ezzel a módszerrel a környezet nagyon realisztikussá válik, ami a színészek játékára is hatással van. Lemezteleníti őket. Ha az óceán dobálja a hajódat, nem kell megjátszanod magad. Ahogy az Everest esetében is csináltam, elvittem a színészeimet a végsőkig, de anélkül, hogy valódi veszélybe sodortam volna őket. 
 
Elmondanád, hogy miért Shailene Woodley-t választottad Tami Oldham szerepére? 
 
Shailene testesíti meg számomra az amerikai nyugati part energiáit. Imádja a természetet, egy igazi szabad szellemű lány. Ő nem egy hollywoodi nyugati lány, hanem inkább egy San Diegó-i nyugati csaj. Nagyon nyílt és igazi. Olyasvalakire volt szükségem, aki kiváló karakterszínész. Elképesztő, hogy milyen autentikusan képes az érzelmek visszaadására, ráadásul egy kicsit még hasonlít is a valódi Tamira. 
 
Hogyan birkóztatok meg a tengeren az időjárással? Úgy tudom, kétórányira a parttól forgattatok. Sok napot veszítettetek a rossz idő miatt? 
 
Már az elején felkészítettem a stábot, hogy nagyon rugalmasnak kell lennünk. Készen kell állnunk arra, hogy az adott időjárástól függően azt a jelenetet forgassuk, ami annak az időjárásnak éppen megfelel. A színészeknek is készen kellett állniuk, ugyanis nem mindig tudhatták, melyik jelenet következik majd. Persze némileg megkönnyítette a dolgot, hogy összesen két színészünk volt, akik mindig a közelünkben voltak. Logisztikailag nehéz volt megtervezni, hogy minden felszerelésünk folyton készenlétben álljon. A stúdió nem is akarta elhinni, hogy időben végeztünk a felvételekkel. 
 
Veszítettetek el felszerelést? 
 
Igen, kamerákat. És a napszemüvegem is odaveszett. (nevet) 
 
Találkoztál a valódi Tami Oldhammel? 
 
Először csak Skype-on beszélgettünk. Izlandon voltam, neki családi ügyei voltak, szóval eleinte csak Skype-on tartottuk a kapcsolatot, és csak később találkoztunk személyesen. Hasznos volt, hogy rendelkezésünkre állt és támogatta a filmünket. Eleinte főleg rajzokat küldözgetett arról, hogy mit hogyan csinált a hajón, mert voltak dolgok, amiket a könyvét olvasva nem teljesen értettem. Miután rájött, hogy a filmben az ő valódi énjét kívánom megmutatni, teljes mértékben a produkció mellé állt. 
 
Tulu/Freeman Film
2018.07.02
|
(19 kép)


Film premierek

Kölcsönlakás

magyar vígjáték, 98 perc, 2019

Hidegháború

angol-francia-lengyel romantikus filmdráma, 88 perc, 2018

Boldog halálnapot! 2.

amerikai horror, 100 perc, 2019

Az a nap a tengerparton

angol romantikus filmdráma, 110 perc, 2017

A Maria Callas-sztori

francia dokumentumfilm, 119 perc, 2017

Alita: A harc angyala

amerikai-argentin-kanadai sci-fi, 122 perc, 2018
Játék
Alig egy éve annak, hogy a rockklasszikusok feldolgozásában utazó belga hetesfogat először hallatott magáról.
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
Szo
16
18:15
Eb a titka mindennek
amerikai családi film, 2004
18:15
X-Men 2.
amerikai sci-fi akciófilm, 2003
18:15
Felséges karácsony
amerikai romantikus film, 2017
18:20
Váratlan szépség
amerikai film, 2016
18:30
Oltári nő
amerikai romantikus vígjáték, 1999
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.