Magyar díjazott az idei Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon

A Pesti Est exkluzív beszámolója Karlovy Varyból
A festői cseh fürdőváros idén a szokásosnál is jobban kitett magáért. Végre volt nagynevű rendező a versenyben indulók közt, sztárokból és sztárrendezőkből sem volt hiány, és a kínálat elképesztően gazdag volt az idei fesztiválszezon legjobbjaiból. És persze volt magyar világpremier is.
Kezdjük a számunkra legfontosabbal: a kelet-közép-európai régió új alkotásait összegyűjtő East of the West szekcióban a zsűri díját (ami a második legfontosabb díjnak számít) kapta Csuja László bemutatkozó nagyjátékfilmje, a Virágvölgy. A gyerekrablókról szóló mágikus realista road movie ugyan a sajtó jelen lévő magyar tagjait erősen megosztotta (mi azok közé tartozunk, akik látták a film erényeit), de a nemzetközi sajtóban a visszhangja egyértelműen pozitív volt, és a díj is azt mutatja, hogy a helyi közönség kedvelte a filmet.
 

 
Karlovy Varyban egyébként a versenyszekció ritkán tartozik a fesztivál erősségei közé (sajnos a legizgalmasabb világpremiereket mindig elhappolják előlük a nagyobb fesztiválok), és ezért is volt meglepetés, hogy a filmjeit általában Berlinben vagy Cannes-ban ünneplő román rendező, Radu Jude itt mutatta be legújabb alkotását, az I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians (Nem érdekel, ha a történelem barbárokként emlékszik majd ránk) című filmet. A román történelem egyik sötét fejezetére koncentráló mű cseh koprodukcióként készült, ami magyarázhatja azt, hogy miért pont Karlovy Varyban tartották a világpremierjét. Mindenesetre Radu Jude számára kifizetődött a döntés, ugyanis az ő munkája vihette haza a fesztivál legfontosabb díját, a Kristály Glóbuszt.  
 
Tim Robbinstól Robert Pattinsonig
 

 
Karlovy Varyban egyre erősebb a hollywoodi jelenlét, és a fesztivál nagyon sokat – és egyre kifizetődőbben – dolgozik azon, hogy minél több híres színészt és rendezőt hozzon el Csehországba. Idén ez a tevékenységük különösen kifizetődőnek bizonyult. A fesztivál egyik életműdíját Tim Robbins vihette haza, aki nemcsak A remény rabjai, a Bob Roberts vagy a Cradle Will Rock című filmjei vetítésén köszöntötte a közönséget, hanem a bandájával telt házas koncertet is adott, és tényleg tett róla, hogy aktív résztvevője legyen a fesztiválnak.
 
Az Oscar-díjas Anna Paquin a férje rendezését kísérte el, Robert Pattinson pedig a fesztivál végén tette tiszteletét és szelfizte szét magát a rajongókkal. Az Esőemberért Oscar-díjjal jutalmazott Barry Levinsont szintén az életművéért jutalmazták.
 

 
Idén különösen erős volt a texasi jelenlét, lévén kiemelt vendég volt a Richard Linklater által alapított Austin Film Society, aminek apropóján a régióban készült számos filmet vetítettek le, köztük igazi ínyencségeket, és nemcsak maga Linklater jött el, hogy meséljen az ottani filmes közösségről, hanem olyan erős alkotókat is magával hozott, mint David Zellner (Damsel) vagy Andrew Bujalski (Support the Girls).
 
 
A legjobbak 
 
Általában az a jellemző, hogy Karlovy Vary a hétvégéken nagyon teli van emberekkel, míg a hétköznapi forgalom visszafogottabb szokott lenni, de idén egyáltalán nem ezt tapasztaltam. A fesztivál elejétől a végéig egységesen sokan voltak, sőt idén akadtak olyan hétköznapi vetítések, amire még sajtós kártyával is kifejezetten nehéz volt bejutni. A rendkívüli érdeklődés valószínűleg a kiemelkedően színvonalas filmválasztéknak volt betudható.
 
Az ott töltött öt nap alatt közel húsz filmet tudtam megnézni, aminek több mint a fele kifejezetten jó volt: ez az arány nem sűrűn jön össze odahaza egy multiplexben. Láttam csodás Sundance-drámát erdőbe kiköltöző apa-lánya párosról (Leave No Trace), megnéztem, hogyan küzd meg Jake Gyllenhaal és Carey Mulligan a munkanélküliség rémével (Wildlife), sőt bepillantást nyertem egy megrázó helyre: egy táborba, ahol a meleg fiatalokat heteroszexuálissá próbálják átnevelni (The Miseducation of Cameron Post). Láthattam egy balettozni vágyó transznemű tinédzser megpróbáltatásait (Girl), egy szocializmus által szétválasztott szerelmespár páratlanul gyönyörű, fekete-fehér képekben rögzített gyötrelmeit (Cold War), sőt nagyokat mosolyoghattam egy texasi Hootersre hajazó étterem mindennapjainak bemutatásán (Support the Girls) is.
 

 
A legletaglózóbb filmélmények egyike sem Hollywoodból érkezett. A Birds of Passage a kolumbiai drogbiznisz kezdeti időszakát mutatta be lenyűgöző monumentalizmussal, míg a dél-koreai Burning úgy volt az év thrillerélménye, hogy közben mindennel szembe ment, amit egy thrillertől várunk. Számomra a fesztivál filmje azonban egyértelműen a dán The Guilty volt: egy emberrablás története a rendőrségi vészhívó központban szolgálatban lévő zsaru, Asger szemszögéből elmesélve, kizárólag az ő arcára fókuszálva. 
Tulu
2018.07.10
|


Film premierek

Keresés

amerikai thriller, 102 perc, 2018

Johnny English újra lecsap

amerikai-angol-francia akcióvígjáték, 88 perc, 2018

Briliáns válás

belga-francia vígjáték, 95 perc, 2018
Játék
„Hol legitimek a megéléseink? Egy csomó érzés, állapot egyszerűen illegál, nem szabad. A művészet alibi. A művészet oltárán szabad olyat tenni, amit az életben nem minden esetben. Ezért a művészet játék, alibi a szabadságra.” (Hód Adrienn).
Filmek a TV-ben
H
17
K
18
Sze
19
21:00
Az admirális
orosz háborús film, 2008
21:00
Apácashow 2.: Újra virul a fityula
amerikai vígjáték, 1993
21:00
Joker
amerikai akciófilm, 2015
21:00
2012
amerikai akció, kalandfilm, 2009
21:00
Vadkaland
amerikai animációs film, 2006
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.