Balaton-környéki helyek régen és most

II. – Szigligeti Alkotóház
A Balaton északi partján lévő birtok alighanem sokat tudna mesélni az elmúlt csaknem 70 évről, de még akár az azt megelőző évszázadokról is. A legismertebb írók és költők használták ki adottságait munkára és pihenésre, barátokkal és a családdal való időtöltésre. Az alkotóház még ma is áll, és bár az utóbbi években felújították és korszerűsítették, a korábbi hangulatát nem veszítette el, és kapuja ma is nyitva áll a vendégek előtt.
Története
Szigligetet csaknem 400 évig a Tóthi Lengyel és a Puteani családok birtokolták. A klasszicista stílusban épült, ekkor még földszintes nemesi kúriát báró Puteani József építtette a szabadságharc előtti években. Ebből két boltozatos szoba ma is azonosítható.

A birtok jelenlegi formáját 1912 után nyerte el, mikor Puteani Géza vagyonát elherdálva kénytelen volt megválni a helytől, ekkor került az Esterházy család kezébe.  Bölöni György Kossuth-díjas író, publicista 1952-ben indítványozta az irodalmi alkotóház létrehozását a kúria épületében, ami a rendszerváltásig a Népköztársaság Művészeti Alapja kezelésében működött, jelenleg a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdona.

Kik dolgoztak az Alkotóházban?
Az első vendégek még nyári tábor-jelleggel laktak az épületben. Szigorú napirendet követtek, és az ott elkészült irodalmi munkáik másolatát távozáskor le kellett adniuk. Később lazult a rendszer, és a hatvanas évektől már inkább kellemes, alkotással egybekötött pihenés céljából érkeztek ide. Több feljegyzés is tanúskodik arról a hangulatról, amit az írógép kattogása, a cigarettafüst, a pingpong labda pattogása, a közös helyiségben lévő rádió, tévé és a vázába állított szegfű biztosított. Ezekben az években fontos ismeretségek és barátságok szövődtek az SZOT-beutalóval érkező írók között.


Sok visszatérő vendég volt a Kádár-korszakban. Az itt pihenő írók, költők és műfordítók a közös nyaralások során gyűjtöttek ihletet munkájukhoz. Örkény István, Szabó Magda, Kertész Imre, Lázár Ervin, Zelk Zoltán, Kassák Lajos, Nemes Nagy Ágnes, Németh László, Nagy László, Pilinszky János, Fekete István, Kassák Lajos, Weöres Sándor, Déry Tibor, Esterházy Péter, Lázár Ervin, Göncz Árpád, Bacsó Péter és még biztosan lehetne sorolni az ismert művészeket, akiknek közkedvelt helye volt a Szigligeti Alkotóház. A hetvenes évektől már festők, szobrászok, zeneszerzők és fotósok is megfordultak a kúriában.


A kastély mai működése
Az alkotóház napjainkban is működik, jelentős szerepet tölt be a magyar kulturális életben. Irodalmi táborokat szerveznek, és ma is sok alkotó látogat ide nyaranta.


Érdekesség
A szovjet csapatok közeledésekor menekülni kellett a kastélyból, ezért az értékes holmikat – bútorokat, Esterházy Pál kardját, aranyláncát és serlegeit – befalazták. Ezek jóval később egy csőtörés miatti falbontás során előkerültek.
2018.07.11
|
(9 kép)


Film premierek

Sötét bűnök

amerikai-angol-lengyel krimi, 92 perc, 2016

Pizzarománc

amerikai-kanadai romantikus vígjáték, 102 perc, 2018

Gyújtogatók

dél-koreai thriller, 148 perc, 2018

Egy nap

magyar filmdráma, 99 perc, 2018

Donyeci történetek

ukrán filmdráma, 110 perc, 2018

A tanú

magyar szatíra, 112 perc, 1969

Ami nem öl meg

amerikai-angol-kanadai-német-svéd krimi, 117 perc, 2018

Sóhajok

amerikai-olasz horror, 152 perc, 2018
Ahol a héten érdemes...
Budapest, Toldi, november 14. 21:15
 
 
november 8 - 14.
 
Budapest, Vígszínház, november 14. 19:00
 
Játék
Rocklegendák a Klauzál Ház színpadán - a rock nagy urai ismét együtt!
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.