Waliczky Tamás lesz a 2019-es Velencei Képzőművészeti Biennále kiállítója

Kihirdették az 58. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonja kurátori pályázatának eredményét. Kiemelkedő szakmai részvétel mellett, 16 pályázat közül a zsűri Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor Waliczky Tamás: Kamerák. Képzelt kamerák és más optikai eszközök című kiállítását választotta nyertesnek.
A Velencei Biennále magyar pavilonjába tervezett Kamerák – Képzelt kamerák és más optikai eszközök címmel tervezett kiállítás a vizuális érzékelés tágas lehetőségeiről és annak megjelenítéséről szól. A cím elsősorban arra a 23 darab fantáziakamerára utal, melyeket Waliczky 2016 óta tervez.  
 
Digitális technikával tervezett, de analóg elven működő optikai szerkezetei különböző vizuális nyelven szimulálják és képezik le a világot. Fantáziakamerái a látás és az ábrázolás kulturális és technikai meghatározottságára, manipulálhatóságára hívják fel a figyelmet. Témaválasztása különösen aktuális napjainkban, amikor a képkészítés és kamerák soha nem látott mértékben váltak a mindennapjaink részévé, észrevétlenül behálózva az életünket. 
 
Precíziós pontosságú, fekete-fehér digitális grafikái és animációi egyszerre nyújtanak esztétikai élményt és gondolkodtatnak el a technikai fejlődés elfeledett és a művészi gondolkodás által feleleveníthető alternatíváiról. Waliczky „kamera metaforái”, lightboxok és animációkon keresztül jelennek meg a pavilonban. Az átriumban az egyik fantáziakamera megépített, digitális változatán a nézők is kipróbálhatják majd az egyik szerkezet működését. 
 
A kiállítás kurátora Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész, a BTM-Budapest Galéria kiállítási osztályának vezetője.
2018.07.18
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.