BAROKK – RÓMAI – POP-ART - Megmentett műkincsek

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, 2018. június 22. - szeptember 23.
Hogyan őrizhető meg egy selyemből készült barokk női cipő? Mi a teendő egy római kori kocsi fém alkatrészeivel? Hogyan fogjunk hozzá a kortárs műalkotások restauráláshoz? A restaurátorok munkájával ismerkedhetünk a Magyar Nemzeti Múzeum Megmentett műkincsek kiállításán, ami idén a BAROKK – RÓMAI – POP-ART főcímet kapta.
Ahogy azt a kiállítás főcíme is jelzi, a látogatók több ezer évet járhatnak be a különböző korszakok tárgyi reliktumai segítségével. 
 
A viseletek vagy a barokk kor formavilága iránt érdeklődők két pár női cipőt is láthatnak. A kék selyemborítású szépen megőrizte élénk, magával ragadó színét, míg a rózsaszín már elvesztette egykori megjelenését. Mit tehet velük a restaurátor? Az elveszett színt – a digitális lehetőségekkel nem számolva – nem adhatja vissza, de az anyagok alátámasztásával, a károsodási folyamatok lassításával megőrizhetővé teszi a tárgyat a hozzá tartozó számos információval együtt. 
 
A régészeti leletek kedvelői az elmúlt évben feltárt, római kori kocsisírból származó, különböző fémek alkotta tárgyegyüttessel találkozhatnak és megismerhetik a földlabdából kibontott műtárgyak sokáig elzárt részleteit. Honnan tudhatja a restaurátor, hogy mi rejlik a földben, hogyan nyúlhat hozzá? Kézenfekvő, hogy röntgenvizsgálatot végeztet, amely mindezt megmutatja. Az alkalmazott fizika, az anyagvizsgálati módszerek fejlődése és a szakemberekkel való együttműködés lehetősége segít ilyenkor választ találni. 
 
Az idei tárlat igazi kuriózuma valójában nem is lehet jelen a kiállítótérben, hiszen egy belvárosi lakás cselédszobájának védett falképe, amely 1970-71 során Kemény György készített, pop-art stílusban. A helyszínen való restaurálása még folyamatosan zajlik, mégis több festőrestaurátor hallgató közös diplomamunkája lehetett. A kortárs műalkotások restaurálása eltér a megszokottól. A felhasznált anyagok összetétele sokban különbözik az évszázadokkal ezelőttiektől. Más kötőanyagok, más pigmentek, a mikroszkópba pillantva nem a megszokott szemcsekarakter tárul a vizsgálódó restaurátor szeme elé. Ahogy egy csőrepedés okozta károsodás kezelése is eltér a fatáblaképeken megszokott átfestések eltávolításának vagy megtartásának kérdésétől is.  
 
A kiállításon a műtárgyakon kívül még számos érdekes, anyagát, károsodásait és a restaurálás módszereit tekintve is eltérő műtárgy ismerhető meg, ahol a látogatók a munkafolyamatokat is végigkísérhetik a tárgyaknál elhelyezett tablókon. 
 
2018.07.30
|


Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.