Barangolás a föld mélyén!

A nyári melegben igazi felfrissülést jelenthet a barlangok mélye. Szerencsére akad egy-kettő a Balaton körül is. Ám ha barlangászásra szánjuk rá magunkat, nem árt előtte egy kicsit tájékozódni!
Lóczy-barlang, Balatonfüred 
 

A Tamás-hegy nyugati oldalában 1882-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang fokozottan védett, régészeti védelem alatt is áll. Jelenlegi bejárata mesterséges és egy régi kőfejtő oldalába nyílik. Neve id. Lóczy Lajos, geológus, geográfus a Magyar Tudományos Akadémia tagjának emlékét őrzi. A hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent középső-triász korú, látványos mészkő rétegek zárják körül a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot, melynek kialakulására az üstszerű oldási formák és a helyenként még megtalálható borsókövek is utalnak.
A barlang utcai ruhában, villanyvilágítással és szakszerű vezetés mellett látogatható. A hőmérséklet kb. 12 °C, hossza 120 m, megtekintése kb. fél óra.
 
Balatonfüred, Öreghegyi út vége 
Nyári nyitva tartás: mindennap 10-18h 
Jegyár: 300-600 Ft. 3 éves korig ingyenes!
https://www.bfnp.hu/hu/loczy-barlang-balatonfured
 
 
Csodabogyós-barlang, Balatonederics 
 

Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország tizedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. Nevét a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta. A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen több mint 6 kilométer, mélysége 136 m, ám ennek töredéke látogatható barlangtúrák alkalmával. Járatai elsősorban a tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. Dunántúli viszonylatban igen sok és változatos képződményt (cseppkövek stb.) találunk. Méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására, valamint a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására.
A barlang overallos túrák keretén belül tekinthető meg 10 éves kortól. A hőmérséklet évszaktól függetlenül 9,5 Celsius fok. 
 
Balatonederics 
Alaptúra: 4000-6000 Ft 
Extrém túra csak 18 éves kor felett: 10 000 Ft 
Előzetes bejelentkezés szükséges!
http://www.csodabogyos.hu/ 
https://www.bfnp.hu/hu/csodabogyos-barlang-balatonederics 
 
 
Tapolcai-tavasbarlang 
 

A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, jelenleg 10 km hosszúságban tárták fel. Kőzettömegét 12 millió éve képződött mészkő réteg alkotja. A hideg és meleg karsztvizek keveredése üregeket, járatokat old ki a mészkőben. Az összekeveredett, 20 Celsius fokra hűlt langyos vizek a tavasbarlangból továbbáramlanak a felszín alatt, majd a Malom-tó forrásaiban látnak napvilágot. A tó vizének visszaduzzasztása tette lehetővé a barlangi csónakázást. A tavasbarlang élővilágának közismert és legfeltűnőbb képviselője a fürge cselle egy apró halfaj, amelyet a helybeli lakosok csetrinek hívnak. 1982 óta fokozottan védett, ami kiterjedése, valamint geológiai, morfológiai és hidrológiai értékei indokolnak.  
 
Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3. 
Nyári nyitva tartás: 9-20h 
Jegyár: 1500-2000 Ft. 3 éves korig ingyenes! Javasolt az előzetes jegyváltás, legalább 24 órával a látogatási időpont előtt!
https://bfnp.hu/hu/tapolcai-tavasbarlang-latogatokozpont
 
 
Nagygörbői Vadlán-lik
 
Rezitől mintegy 20 percnyire, Keszthelytől félórára található Nagygörbő, Kovácsi-hegy. A többi magyarországi bazaltbarlanghoz viszonyítva nagy méretűnek számít. A hazánkban található négy Vadlán-lik közül az egyik. A másik három a Gyenesdiási, a Rezi és a Vállusi, amelyek szintén a Balaton környékén helyezkednek el.
A barlangokhoz romantikus történet fűződik. A Vadlány-barlangok, vagy ahogy a nép nevezi a vadlán-likak közül a nagygörbői egy szerencsétlen, elbujdosott leánynak nyújtott menedéket. A barlang teljes hossza 24,3 méter, a függőleges kiterjedése a kúttal együtt 9,45 méter, a bejárattól a legmélyebben fekvő járható hely 4,2 méter mélyen, a szoba kiszélesedő részén van.
A bejárásához egyszerű, barlangjáró alapszerelés, lámpa szükséges. 
 
Nagygörbő, Kovácsi-hegy Bazaltutcája 
2018.07.31
|


Film premierek

A kém, aki dobott engem

amerikai akcióvígjáték, 117 perc, 2018

Szoba gyerekkel kiadó

francia vígjáték, 105 perc, 2018

Skate Kitchen

amerikai filmdráma, 100 perc, 2018

Nem vagyok boszorkány

angol-francia-német filmdráma, 93 perc, 2017

Eldorádó

német-svájci dokumentumfilm, 90 perc, 2018

Az elrabolt hercegnő

ukrán animációs film, 85 perc, 2018

A védelmező 2.

amerikai akcióthriller, 121 perc, 2018
Játék
Az emlősszakértő Davis (Dwayne Johnson) különleges és szoros kapcsolatot alakított ki George-dzsal, a hihetetlenül intelligens ezüsthátú gorillával, amit egészen kölyökkora óta gondoz.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.