„A búvárkodáshoz komoly önbizalom és koncentráció szükséges” - Jason Statham és Bingbing Li

A Meg – Az őscápa igazi sztárjával, a címszereplővel sajnos nem igazán lehet interjúzni, ezért be kellett érnünk az emberi szereplőkkel (magyarul: haleledel), akik röviden összefoglalták, milyen nehézségeket okozhat egy víz alatti forgatás.

Jason Statham 51, Bingbing Li 45 éves.

 

A színésznő jelenleg Kína legnagyobb női filmsztárja.

 

Jason Statham szereti maga végezni a kaszkadőrmutatványokat.

Miért csatlakoztatok a Meg stábjához? 
 
Statham: Tetszett, hogy jó része a víz alatt játszódik, és kiélhetem benne a búvárkodás iránti szenvedélyem, de elsősorban az vonzott, hogy felépítsek egy izgalmas karaktert. Ráadásul hosszú ideje ez lesz az első olyan filmem, ahol nem kell folyton egy pisztollyal a kezemben rohangálnom. (nevet) Szeretek búvárkodni, és a sok búvárjelenet miatt tudtam, hogy ez egy nekem való feladat. Mivel szabadidős búvár vagyok, bónusznak ott volt, hogy a szabadnapjaimon Fiji közelében búvárkodhattam, és a kezemből etethettem a pörölycápákat. Ez volt a búváréletem csúcspontja az elmúlt tíz évben. Amint vízközelben vagyok, és van rá lehetőségem, már veszem is fel a maszkot, hogy merülhessek. Ha eléred azt a pontot, amikor már kényelmesen érzed magad odalent, akkor rendkívül békés és nyugodt ez a helyzet. Olyan lényekhez kerülsz karnyújtásnyi távolságra, amiket sehol máshol nem láthatsz. Aztán ahogy egyre tapasztaltabb leszel, egyre veszélyesebb kalandokra – például cápákra – vágysz. A búvárkodáshoz komoly önbizalom és koncentráció szükséges. A víz alatti jelenetek forgatása nagyon trükkös tud lenni, és ilyenkor a búvármúltam óriási segítséget jelent. Még akkor tanultam meg az alapokat, amikor A szállítót forgattam. Kissé unortodox módon egyből egy barlangban kezdtem a merüléseket. A kiképzőm kemény, katonás típusú fazon volt, aki olykor hirtelen letépte a maszkom, hogy lássa, mit tudok kezdeni a helyzettel. Intenzív hetek voltak, de nagyon élveztem őket. Mindig is imádtam a nagy vizekről szóló filmeket, a szabad merülésbe pedig A nagy kékség láttán szerettem bele. Lenyűgözött, hogy ezek az emberek hogyan tudnak kétszáz méter mélyre jutni egyetlen levegővétellel. Lehetetlennek tűnik, mégis megcsinálják. 
 
Li: Engem mindig a kihívások vonzanak, és a Meg minden értelemben kihívást jelentett: az eszemnek, a testemnek és a félelmeimnek is. Be kellett magamnak bizonyítanom, hogy képes vagyok rá. Imádom az adrenalint. És persze ott volt a lehetőség, hogy vezethessek egy tengeralattjárót, ami már önmagában megérte, akkora élmény volt. 
 
Milyen rendező Jon Turteltaub? 
 
Statham: Jon egy vérbeli komédiás. Mindig öröm a közelében lenni, mert sosem veszi a dolgokat túl komolyan. Egy ilyen hatalmas film súlya nyomja a vállát, de ebből semmit nem érzel, mert mindig jó hangulat van a forgatáson. Neki köszönhetően rengeteget nevettünk, miközben a filmen dolgoztunk. 
 
Élveztétek, hogy Új-Zélandon forgathattok? 
 
Li: Új-Zéland időjárása totálisan kiszámíthatatlan, és időnként nagyon hideg tud lenni. Tíz perc leforgása alatt kaphatsz a nyakadba esőt, havat, jégesőt, ónos esőt, aztán hirtelen azt veszed észre, hogy már megint süt a nap. Viszont a vidék elképesztően gyönyörű, nagyon könnyű belezúgni. A sok esőnek hála a természet teljesen zöldbe borul arrafelé. Az új-zélandi vidék szépsége még olyankor is le tudott nyugtatni, amikor épp egy stresszesebb napom volt a forgatáson. 
 
És te hogy bírtad a víz alatti jelenetek forgatását? 
 
Li: Nem volt könnyű. Időnként nagyon hosszan vissza kellett tartanom a lélegzetem. A jelenetben, ahol Suyint megtámadja a cápa, egy nagyon apró ketrecben kellett lennem teljes búvárfelszerelésben, a ketrec folyamatosan mozgott, én meg kis híján kifogytam a levegőből. Teljesen kész voltam, amikor kikászálódtam a vízből. 
 
A filmet egy elég multikulti stáb forgatta. Ennek érezhető a hatása a moziban? 
 
Statham: A karrierem során ez már jó néhány alkalommal előfordult, és mindig élveztem az ilyen forgatásokat. Egyszerűen a munka csak reflektálja azt, amit a társadalomban is láthatunk. Az, hogy kínai színészekkel forgatok, nem újdonság számomra, többször forgattam már együtt Jet Livel, és számos alkalommal kínai harcművészek készítettek fel a filmjeim során az akciójelenetekre. 
Tulu/InterCom
2018.08.06
|
(15 kép)


Film premierek

Kölcsönlakás

magyar vígjáték, 98 perc, 2019

Hidegháború

angol-francia-lengyel romantikus filmdráma, 88 perc, 2018

Boldog halálnapot! 2.

amerikai horror, 100 perc, 2019

Az a nap a tengerparton

angol romantikus filmdráma, 110 perc, 2017

A Maria Callas-sztori

francia dokumentumfilm, 119 perc, 2017

Alita: A harc angyala

amerikai-argentin-kanadai sci-fi, 122 perc, 2018
Játék
Hős volt vagy gazember? A szabadságharc árulója vagy legkiválóbb katonája? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a kiállítás.
Filmek a TV-ben
18:20
Godzilla
amerikai fantasy, 1998
18:20
A sármőr
dán film, 2017 (feliratos)
18:50
A bűn árfolyama
amerikai-német thriller, 2008
18:50
Brigsby mackó
amerikai film, 2017
18:50
Legyőzhetetlen
amerikai dráma, 2006
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.