Lerombolták Aj Vej-vej pekingi stúdióját

Aj Vej-vej napjaink legismertebb kínai kortárs képzőművésze és aktivistája, aki 2015 óta Berlinben él családjával. A művészt, aki leggyakrabban a kínai politikára és emberi jogi kérdésekre reflektál műveivel, váratlanul érte a hír, hogy Zuoyou névre keresztelt stúdióját lerombolták.
Aj asszisztense, Ga Rang az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy bár a hatóságok jelezték számukra, hogy néhány nap alatt el kell hagyniuk az épületet, de a lerombolás időpontjáról nem tudtak, és rengeteg alkotás maradt az épületben. Mivel a városnegyedet átalakítják, számos egyéb műterem esett az utóbbi időben áldozatul rombolásnak. Aj 1999-ben létrehozott híres Fake Studióját, ahol egy művészeti központ is működik, egyelőre nem fenyegeti ez a veszély. 
 
Aj Vej Vej, aki évtizedeken át élt Amerikában, 1995-ben tért haza Kínába, és bár egy ideig a kínai kormány kedvence volt, és még a 2008-as Pekingi Olimpiai Játékokra emelt „madárfészek” stadion megalkotásában is segédkezett, kegyvesztetté vált, miután kritikus hangokat fogalmazott meg a kínai kormánnyal szemben. Útlevelét évekre bevonták, és csak 2015-ben kapta vissza, amikor is Berlinbe költözött. Stúdiója lerombolásáról ő maga tett közre képet Instagram-oldalán.  
 
(Guardian/The Art Newspaper) 
 
2018.08.09
|


Játék
Hős volt vagy gazember? A szabadságharc árulója vagy legkiválóbb katonája? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a kiállítás.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.