Balaton-környéki helyek régen és most

III.-Tihanyi Bencés Apátság
A Balaton partjának szinte minden pontjáról látni, mégsem biztos, hogy mindenki tudja, miféle múlttal rendelkezik a Tihanyi-félsziget és a Balaton "koronája".
A tihanyi bencés monostort 1055-ben alapította I. András király, kinek az épület máig őrzi síremlékét. Itt találták meg a magyar nyelv legrégebbi írásos emlékét, a kolostor alapító levelét, melyben már szerepeltek magyar kifejezések, amiket mai szemmel olvasva talán észre sem vennénk, hiszen az idő vasfoga szavainkban is nagy változásokat hagyott.

A rendházat az évszázadok során többször rekonstruálták (1763-ban tűzvész roncsolta, ennek ellenére még ugyanebben az évben sikerült megtartani a templom felszentelését is), legutóbb 1996-ban újították fel teljesen. Az épületben ma többek között múzeum és cukrászda is üzemel, de rendszeresen szerveznek hangversenyeket, esküvőket és egyéb, valláshoz kapcsolódó programokat. Kapuja a hét minden napján nyitva áll a vendégek előtt, különösen az ünnepnapokon, hosszúhétvégéken vonzza a látogatókat. Az épület környéke remek kirándulóhely, és természetesen csodálatos látvány nyílik a Balatonra.

2018.08.16
|


Film premierek

Robin Hood

amerikai kalandfilm, 116 perc, 2018

Lengemesék 2. - Tél a Nádtengeren

magyar animációs film, 90 perc, 2018

BÚÉK

magyar vígdráma, 114 perc, 2018

Bergman 100

norvég-svéd dokumentumfilm, 117 perc, 2018

Amikor lehunyod a szemed

angol horror, 98 perc, 2018

A Grincs

amerikai animációs film, 86 perc, 2018
Ahol a héten érdemes...
 
 
 
Budapest, Fő tér, Szentlélek tér, III. kerületi kulturális intézmények, templomok, november 30. - december 23.
Játék
Sherlock Holmes, a világ első magándetektívje mindig olyan furcsa volt, hogy az már vicces. Will Ferrell szerencsére nem tiszteli a tekintélyt – egy Saturday Night Live szkeccsben már bebizonyította, hogy milyen volna Holmes, ha ő játszaná.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.