Balaton-környéki helyek régen és most

III.-Tihanyi Bencés Apátság
A Balaton partjának szinte minden pontjáról látni, mégsem biztos, hogy mindenki tudja, miféle múlttal rendelkezik a Tihanyi-félsziget és a Balaton "koronája".
A tihanyi bencés monostort 1055-ben alapította I. András király, kinek az épület máig őrzi síremlékét. Itt találták meg a magyar nyelv legrégebbi írásos emlékét, a kolostor alapító levelét, melyben már szerepeltek magyar kifejezések, amiket mai szemmel olvasva talán észre sem vennénk, hiszen az idő vasfoga szavainkban is nagy változásokat hagyott.

A rendházat az évszázadok során többször rekonstruálták (1763-ban tűzvész roncsolta, ennek ellenére még ugyanebben az évben sikerült megtartani a templom felszentelését is), legutóbb 1996-ban újították fel teljesen. Az épületben ma többek között múzeum és cukrászda is üzemel, de rendszeresen szerveznek hangversenyeket, esküvőket és egyéb, valláshoz kapcsolódó programokat. Kapuja a hét minden napján nyitva áll a vendégek előtt, különösen az ünnepnapokon, hosszúhétvégéken vonzza a látogatókat. Az épület környéke remek kirándulóhely, és természetesen csodálatos látvány nyílik a Balatonra.

2018.08.16
|


Film premierek

Így neveld a sárkányodat 3.

amerikai animációs film, 104 perc, 2019

Zöld könyv – Útmutató az élethez

amerikai életrajzi dráma, 130 perc, 2018

Dermesztő hajsza

angol akcióthriller, 119 perc, 2019

Alelnök

amerikai életrajzi dráma, 132 perc, 2018
Ahol a héten érdemes...
Budapest, Szimpla Kert, február 7. - április 4.
 
 
 
Budapest, Fővárosi Nagycirkusz, január 19. - március 10.
Játék
Február 28-tól érkezik a magyar mozikba az Király Levente Piedone nyomában című portréfilmjének kibővített moziváltozata, amely az eddigi legátfogóbb portréfilm Bud Spencer életéről.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.