Balaton-környéki helyek régen és most

III.-Tihanyi Bencés Apátság
A Balaton partjának szinte minden pontjáról látni, mégsem biztos, hogy mindenki tudja, miféle múlttal rendelkezik a Tihanyi-félsziget és a Balaton "koronája".
A tihanyi bencés monostort 1055-ben alapította I. András király, kinek az épület máig őrzi síremlékét. Itt találták meg a magyar nyelv legrégebbi írásos emlékét, a kolostor alapító levelét, melyben már szerepeltek magyar kifejezések, amiket mai szemmel olvasva talán észre sem vennénk, hiszen az idő vasfoga szavainkban is nagy változásokat hagyott.

A rendházat az évszázadok során többször rekonstruálták (1763-ban tűzvész roncsolta, ennek ellenére még ugyanebben az évben sikerült megtartani a templom felszentelését is), legutóbb 1996-ban újították fel teljesen. Az épületben ma többek között múzeum és cukrászda is üzemel, de rendszeresen szerveznek hangversenyeket, esküvőket és egyéb, valláshoz kapcsolódó programokat. Kapuja a hét minden napján nyitva áll a vendégek előtt, különösen az ünnepnapokon, hosszúhétvégéken vonzza a látogatókat. Az épület környéke remek kirándulóhely, és természetesen csodálatos látvány nyílik a Balatonra.

2018.08.16
|


Film premierek

Erdei boszorkány - Tűzpróba

cseh-dán-magyar-norvég fantasy, 90 perc, 2018

Undipofik

amerikai-kínai animációs film, 87 perc, 2019

John Wick: 3. felvonás - Parabellum

amerikai akciófilm, 130 perc, 2019

Szívek királynője

dán-svéd filmdráma, 127 perc, 2019

Éter

lengyel-litván-magyar-olasz-ukrán történelmi dráma, 118 perc, 2018
Játék
Vitális Ivánék új albuma stílusában kissé eltér az eddigiektől, és a punk, a hard rock és a pszichedélia irányába mozdul el.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.