A nézők bevonása – Interjú Török Tímeával és Harsányi Bencével

A Trafó és a Momentán Társulat művészeivel a 7. Színházak Éjszakája alkalmából beszélgettünk
Török Tímea a Trafó Gondolat Generátor néven futó, az előadásokhoz kapcsolódó programok egyik szervezője, Harsányi Bence a Momentán Társulat egyik alapító tagja. Oktatási projektjeikről, új programjaikról és a nézők felszabadításáról is beszélgettünk velük.
Timi, a Trafó színházpedagógiai programjának, a Gondolat Generátornak az egyik drámainstruktora vagy. Hogy néz ki a Trafóban ez a program a fiatalok számára? 
 
T.T.: Nálunk több okból sem egyszerű a helyzet, mert a Trafónak nincs állandó repertoárja, és az előadások közül sem könnyű kiválasztani azt, amihez kifejezetten a fiatalok részére lehet foglalkozást csinálni, ami más intézményekben hagyomány. Jelenleg a Tótferi című darabhoz van háromlépcsős programunk, illetve szeretnénk a következő évadban egy táncos előadáshoz is csinálni egyet. Emellett pedig tavaly indult egy középiskolásokból és egyetemistákból álló csoportunk, akikkel egy éven át heti egyszer találkoztunk, az év végén pedig csináltunk velük egy előadást. Összművészeti hacacárénak neveztük el, mert az előadás kiindulópontja egy kiállításmegnyitó volt, amin belül történt egy csomó minden. 
 
Új kezdeményezés, hogy a tanárok felől közelítetek… 
 
T.T.: Tavaly már tartottunk egy tanári napot, és idén is azzal kezdjük az évadot, hogy szervezünk egyet. Ez igazából inkább arról szól, hogy a tanárok megismerjék, hogy mit is csinálunk. Úgy látjuk, hogy talán nem is gondolnak arra, hogy az előadásaink érdekesek lehetnének a diákjaiknak. Inkább viszik el őket egy klasszikus darabra, vagy egy olyan drámára, ami szerepel a tanrendben. Ebben benne van az is, hogy úgy tanuljuk az irodalmat, hogy elkezdjük Homérosztól és a talán a végén eljutunk egy kortárs irodalmi műig, pedig egy kortárs darab vagy előadás is lehet fontos. Sőt, szerintem akár az oktatásban is lehetne fordítva: a kortárs felől közelíteni a klasszikusok felé. 
 
Bence, a Momentánnak is több ilyen jellegű projektje van. 
 
H.B.: Idén is elindítunk tanárok számára egy projektet, mert azt gondoljuk, hogy a jókedv, felszabadultság, az imprós készségek nekik, az ő közvetítésükkel pedig a diákoknak is nagyon hasznosak. Eddig is számos az oktatást, közoktatást érintő projektünk volt, amibe nagyon sok minden beletartozik, például a biztonságos internethasználat, ezt a programot meg is mutatjuk a Színházak Éjszakáján. Ez nem látható máshol az évadban, csak azokban az iskolákban, ahová elvisszük a tanári karoknak vagy egész évfolyamoknak. Azt gondolom, hogy az improvizációnak olyan eszközei vannak, amik nagyon jól működnek a 13-17 éves korosztálynál, akikről pedig azt gondolnánk, hogy elég sok minden lepattan róluk és nehéz őket elérni. De az élő, közös játék élménye igenis berántja őket is, és szinte bármilyen témáról tudunk velük játszani. 
 
Vannak olyan programjaitok, ahol meghívott szakértők részvételével zajlik az imprós előadás. 
 
H.B.: Amikor egy adott témához kapcsolódik az előadás, akkor szeretjük, ha be tudunk vonni szakértőket. Amikor most nemrég az addikció, a 21. századi függőségek volt a téma, meghívtuk Zacher Gábort, amikor történelemről van szó, akkor Balatoni Jocó (Balatoni József, történelemtanár, író – a szerk.) a vendégünk, ha pedig valamilyen pszichológiai témával foglalkozunk a Fröccs című előadásban, akkor korábban sokáig F. Várkonyi Zsuzsa volt, most pedig Almási Kitti, illetve Tari Annamária a vendégünk. Fontos, hogy jelen van egy szakértő, aki szakmailag kézben tartja és segíti az előadást.  
 
Timi, a Trafóban milyen új projektjeitek vannak? 
 
T.T.: A legújabb dolog, amivel pont a Színházak Éjszakáján is játszunk egy kicsit, az a közösségi színházi projektünk, ami a #mindenkitörténet nevet viseli. Ehhez nyáron kezdtünk el történeteket gyűjteni a húszévességről, annak apropóján, hogy idén lesz húszéves a Trafó, és a születésnapi ünnepségére készül majd ebből egy előadás. Nagyon izgalmas volt összegyűjteni a történeteket, és mivel leginkább a Trafó születésnapja miatt választottuk ezt a számot, nem is gondoltunk bele, hogy mennyire komoly és izgalmas témákat vet fel. Nagyon sokan beszélnek a felnövés nehézségeiről, az önállóságról, vagy, hogy mikor érezték magukat először nőnek vagy férfinak. 
 
Közös pont az életetekben az Örkény Színház. Timi, részt veszel még az Iram programjaiban? 
 
T.T.: Táboroztattam velük közösen a nyáron, illetve idén lesz az Örkénynek egy felnőtt programja, amit az egyik ottani munkatárssal közösen fogunk tartani. Ez ahhoz lesz hasonló, amit mi az egyetemen SzínPro néven tartottunk, ami során kéthetente egy téma alapján játszottunk. Benne van az impró, de valójában teljesen más. 
 
Bence, folytatódik az Örkényben az Imprós flessback sorozatotok? 
 
H.B.: Igen. Ezek mindig nagyon érdekesek, úgy néz ki, hogy az adott örkényes előadás után az Örkény színészei, a Momentán imprósai és műsorvezetője a közönség ötletei alapján játszanak, és körbejárjuk a témát. A közös játék, monológok, új történetek révén jobban meg lehet ismerni a szereplőket, azok indítékait. Nagyon érdekes, hogy mennyivel tovább lehet jutni egy előadás után mind az előadás felismerésében mind a téma elmélyítésében.  
 
Ezzel talán tavaly óta előadás keretében is kísérleteztek. 
 
H.B.: Igen, ez a Lev&Te, amiben Molnár Levente játszik egy-egy ismert színésszel. Már az csillagos ötös egy színész részéről, ha eljön, mert nagyon nagy bátorság kell hozzá. Kicsit beszélgetnek az előadás elején a közönség előtt, utána elkezdenek játszani egy összefüggő történetet. Ehhez kell, hogy Levi tapasztalt imprósként kézben tartsa az előadást, amiben a profi színészek egyszerűen brillíroznak. Az előző évadot Trokán Nóri és Jordán Adél zárták, és mindketten fantasztikusak voltak.  
 
Kapolcson, a Momentán udvarban csináltatok egy szappanoperát, az Éjjel-nappal Momentánt. Folytatjátok? 
 
H.B.: Igen, ez az első improvizált szappanopera Magyarországon. Kapolcson adta magát, hogy csinálunk egy szappanoperát az első naptól az utolsóig, és ezt most behozzuk majd a színházunkba is: ötször egy órában egy ötrészes minisorozatot gyártunk egy délután-este folyamán októberben. Ez számunkra is izgalmas imprós kihívás. Ugyanígy megy tovább a mozis tematikájú Rendezők Viadala, aztán folytatjuk a zenés kísérleti előadásunkat Szőke Szandrával és Pirisi Lászlóval, amit a világon talán senki más nem csinál, a re:Verzében netes szövegekből improvizálnak dalokat. A Színházak Éjszakáján pedig lesz egy olyan programunk, ahol a nézőkkel együtt játszunk. Ezt kipróbáltuk Kapolcson, és őrületes musical lett a vége. Nem értjük, hogy történt, de nagyon jó volt, mindenki nagyon felszabadultan játszott.  
 
T.T.: Jó, hogy mondtad a felszabadulás szót, talán ez a közös a munkánkban. Alapvetően nálunk is az a cél, hogy szabadon bevonjuk a nézőket, de máshogyan, mint ti. A Trafó közönsége szerintem gondolati szinten szereti megfogni az előadásokat, inkább elemző néző. Ezért mi a NézőPont programokban nagyon óvatosan próbálunk játszani azzal, hogy mennyi cselekvést teszünk bele, bár szerintem ez is hozzászokás kérdése. Mindenesetre ezen a közönség-össze-találkozónak keresztelt programon inkább az egymásnak ismeretlen emberek izgalmas beszélgetésein, az egymásnak feltett kérdéseken van a hangsúly. 
 
H.B.: Ez a fajta bevonás nálunk nagyon érdekes, az oktatási profil keretében hetente több mint százan járnak hozzánk imprózni különböző csoportokban, és nagyon izgalmas azt látni, hogy teljesen vegyes, egymást nem ismerő emberek, hogyan tudnak tökéletes játszótársakká válni rövid idő alatt. Ez is ki lehet próbálni a Színházak Éjszakáján. 
 
Timi, nálatok milyen programok vannak még? 
 
T.T.: Vannak a már említett NézőPont eseményeink, ami az előadások után egy közös beszélgetés, és amit mi közönség-össze-találkozónak neveztünk el, mert a közönségtalálkozókkal ellenében nem az a célunk, hogy az alkotók kiülnek és elmondják, hogy neked mit is kellett volna gondolnod az előadásról, hanem az, hogy a közönség beszélgessen és kérdéseket tegyen fel egymásnak. Emellett vannak különböző műfajokat érintő pályázataink is középiskolásoknak és felnőtteknek, amikre pályaműveket várunk. 
 
Molnár Ágnes
2018.09.20
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.