Így készült a Halloween

John Carpenter legendás sorozatgyilkosa, Michael Myers négy évtizede tűnt fel először a mozivásznon, és egy komplett horror-alzsánert, a slashert köszönhetjük óriási sikerének. Negyven évvel később, úgy tűnik, a franchise erősebb, mint valaha.
10. Eredetileg egy 3D-s Halloween filmet terveztek forgatni még 2009-ben, de a filmet gyártó Weinstein Company kifogyott a pénzből, és jegelte a projektet. A filmjogok lejártak náluk, és így került át Michael Myers a Blumhouse-hoz. 
 
9. Még kimondani is durva, de az új Halloween film már a tizenegyedik a sorban. Mivel a közönség ezek nagy részét nyilván nem látta, ezért a film direkt folytatása lett az 1978-as eredetinek, és úgy tesz, mintha a többi film nem is létezett volna. 
 
8. Bár a sztori szerint a folytatások nem léteztek, David Gordon Green rendező és Danny McBride forgatókönyvíró utalások szintjén azért lerója a tiszteletét előttük. 
 
7. A forgatókönyvíráskor az alkotók eleinte még két részben gondolkodtak, de be kellett látniuk, hogy egyszerre csak egyen dolgozhatnak, ami viszont eleinte túl hosszúnak bizonyult: az első változat a filmből közel két és fél órás lett, és teljes jelenetek kidobásával tudták csak 105 percesre kurtítani a játékidőt. 
 
6. Jamie Lee Curtis egyáltalán nem volt biztos abban, hogy jó ötlet visszatérni Laurie Strode karakteréhez, nem hivatalos keresztfia, Jake Gyllenhaal győzte meg arról, hogy ne hagyja ki a lehetőséget. 
 
5. A színésznő döntésében persze fontos szerep jutott a forgatókönyvnek is, elsősorban annak a ténynek, hogy Laurie ezúttal afféle harcedzett Sarah Connorként várja Myers visszatérését, vagyis nemcsak menekül az ördögi gyilkos elől, hanem felveszi vele a harcot. 
 
4. Bár a gyilkos Michael Myers arcát álarc takarja, a rajongóknak igenis számít, ki játssza a figurát. A folytatáshoz az alkotók azt a Nick Castle-t szerezték meg, aki az 1978-as eredetiben is szerepelt, a többi folytatásban mások vették magukra Myers álarcát. Castle szereplése már csak azért is nagy szám, mert 70 évesen vállalta a feladatot. 
 
3. Castle korára való tekintettel az egész alakos, illetve a kaszkadőrmutatványokat igénylő felvételeket már nem vele rögzítették: ilyenkor James Jude Courtney játszotta a kegyetlen gyilkost. 
 
2. Nagy dolognak számít, hogy a produkciónak sikerült meggyőznie John Carpentert, az eredeti Halloween megalkotóját, hogy beszálljon a filmbe. Zeneszerzőként gondolhatta tovább az ikonikus és megunhatatlan főtémáját. 
 
1. Az elkészült filmmel rendkívül elégedettek voltak az alkotók, amit az is bizonyít, hogy a Torontói Filmfesztiválon tartották meg a világpremierjét, pedig jellemzően az ilyen típusú horrorokkal inkább el akarják kerülni azt, hogy a kritikák kereszttüzébe kerüljenek. 
 
2018.10.22
|
(15 kép)


Film premierek

Dogman – Kutyák királya

francia-olasz krimi, 103 perc, 2018

Pusztító

amerikai krimi, 123 perc, 2018

Még egy nap élet

belga-lengyel-magyar-német-spanyol animációs film, 85 perc, 2018

Instant család

amerikai vígjáték, 90 perc, 2018

Bánom is én, ha elítél az utókor

román filmdráma, 140 perc, 2018
Játék
Egy szép történetet, ami arról szól, hogy teljesen mindegy, hány évesek vagyunk, milyen rondának vagy szerencsétlennek születtünk, hol élünk és mennyi pénzünk van, mindannyiunknak szüksége van valakire, aki megért minket és törődik velünk.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.