Kiskarácsonyok Budapesten

Családias hangulatú adventi vásárok a fővárosban
Annak ellenére, hogy a havas decemberi tájban egyelőre még csak a mikulásos mesekönyvek lapjain és a kedvenc karácsonyi mozik vetítése közben gyönyörködhetünk, az ilyenkor szokásos hangulat nem maradhat el.
Mert milyen jó is egy-egy végigdolgozott nap után este kézműves fadíszeket nézni forralt borral a kézben, vagy egy átlustálkodott vasárnap délutánján a karácsonyi vásár langallójával jóllakni. Tömegiszonyosoknak és a családias hangulat kedvelőinek válogattunk a város kis karácsonyi vásáraiból, ahol, ha lehet, még finomabb a karácsonyi puncs és a kürtőskalács, mint a legnagyobb, leghíresebb piacokon! 
 
Józsefváros 
 
Apró jégpálya várja a környék lakóit, a gyerkőcöknek pedig kézművesprogramokkal kedveskednek minden hétvégén. Igazi kisvárosiadvent-feelinget ad a józsefvárosi karácsonyi vásár, a Horváth Mihály téri gyönyörű templom alatti hatalmas koszorújával. Majd elfelejtettük! A vasárnapi ünnepélyes gyertyagyújtások után pedig kicsik és nagyok a kedvenc előadóik koncertjére rophatják a szabadban! 
 
Óbuda 
 
Város a városban, szokták mondani Óbudára, és a Fő térre csöppenve tényleg olyan érzése van az embernek, mintha nem is Budapesten járna. A mesebeli óbudai házak pedig egy nagyon barátságos karácsonyi vásárt ölelnek körbe, ahol a mézeskalácsostól a házi forralt borig és kézműves fenyődíszekig tényleg mindent megtalál az ember. Csak éppen a nagy tömegnyomor hiányzik a mosolygós forgatagból, de ez nem is gond. Ellenben van fagurigákból épített égig érő karácsonyfájuk fényjátékkal a belsejében, és kis vásárhoz képest hatalmas koripálya is várja a téli sportok szerelmeseit, vagy éppen a különleges randik kedvelőit. 
 
Városháza tér 
 
A Vörösmarty téri nagy vásár kistesója nem esett messze a fájától, legalábbis földrajzilag: alig 5 perc sétára található híres felmenőjétől – a Deák tér melletti kis placcon. Itt sem nehéz pillanatok alatt elvarázsolódni, hiszen olyan ez a hely, mintha egy bűvös karácsonyi erdőbe csöppentünk volna: a mindenféle étel- és italstandok mellett fényfüzéres fák dzsungele, gigantikus adventi koszorú és barátságos díszek várják az idetévedőket. A Városháza téri piac külön piros pontja, hogy a várost átszelő 9-es busz megállójába nyílik, így akár addig is elveszhetsz a karácsonyi hangulatban, míg a buszra vársz. 
 
Bálna 
 
A Duna-parti Bálna tövében a hangulaton és a koripályán van a hangsúly, de egy-két kürtőskaláccsal és egyéb karácsonyi ínyencségekkel megrakott bódé azért várja az éhes korizókat és családtagjaikat. Ám a Bálna-karácsony lényege elvitathatatlanul a pazar dunai kilátásban, a dizájnos cet üvegén átcsillogó karácsonyfák fényeiben és a munka utáni, esti, ingyenes korizás lehetőségében rejlik. Ne hagyd ki ezt az élményt! 
 
Újbuda 
 
Talán a legkisebb, de mégis az egyik leghangulatosabb mini vásár Újbudán, a helyi bevásárlóközpont és a piac közti sétányon található. És hogy miért választottuk legnek? Mert éppenséggel semmi különös nincs benne, csupán kedves eladók, ízletes, valódi forralt bor, frissen sütött, ropogós és omlós karácsonyi édességek és alig-alig szállingózó emberek a karácsonyi fényalagútban. Ideális! 
 
Est-tipp:
 
Amit még ajánlunk 
 
Természetesen nem csak ennyi kisebb vásár rejtőzik a városban, érdemes nekiindulni és felkutatni a legizgalmasabbakat, mert akad még többek között karácsonyi kézműves piac, szenzációs jégfolyosó, sőt, rengeteg egy-egy napos adventi pop up meglepetéssel is telis-tele van Budapest! 
Kurcz Orsi
2018.12.07
|


Játék
Spirituális utazásra hív Zságer Balázs fesztiválkedvenc zenekara, akik a „vissza a természethez” elvet vállalták fel ötödik lemezükön
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.