Csak tiszta forrásból - Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső művészetében

Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, 2018. december 19. - 2019. április 7.
A magyar művészet meghatározó alakjait feldolgozó sorozatát folytatva a modern hazai művészet egyik legjelentősebb alakjának, Korniss Dezső festőművésznek a kiállítását rendezi meg a Magyar Nemzeti Galéria a művész születésének 110. évfordulója alkalmából.
Korniss Dezső egy magyar gyökerű modern festészet kialakítására törekedett, ugyanúgy ahogy Bartók Béla tette a zenében. A kiállítás azt járja körül, hogy Korniss Dezső művészetének egyes korszakaiban hogyan jelennek meg a népművészet és a kézművesség különböző emlékei és ezeket miként alakította át sajátosan szürreális képi világának meghatározó motívumaivá. 
 
A tárlaton csaknem kétszáz Korniss Dezső-művet láthat a nagyközönség, magángyűjteményekből és múzeumok anyagából válogatva, és ezek közé az alkotások közé illeszkednek be a Néprajzi Múzeum különleges kincsei, melyek közül jó néhány először szerepel kiállításon. 
 
Korniss művészetéből „inspirálódva” a magyar művészet jelentős képviselői indultak el az 1960-as években, akik a perifériára szorult népi kultúrák motívumait kapcsolták össze saját képi világukkal. Bak Imre, Csiky Tibor, Keserü Ilona, Nádler István mind személyes kapcsolatban is voltak a mesterrel, műveikből szintén látható válogatás a kiállítás utolsó termében. 
 
2018.12.10
|
(4 kép)


Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.