Ezeket a filmeket szerettük és utáltuk a legjobban 2018-ban

Nem telhet el év filmes összegzés nélkül. A Pesti Estnél idén is összeszedtük az elmúlt egy év filmes legjavát, tíz olyan alkotást, amire érdemes volt jegyet váltani a mozikban. Az éremnek persze két oldala van, és rossz filmből is akadt jó pár... Bónuszként pedig a legjobb hazánkban kizárólag DVD-n/BD-n megjelent filmeket is listáztuk.
A top 10 legjobb film: 
 
10. Thelma 
 
Egyszerre szuperhős-eredettörténet és Stephen King-horror, miközben valójában egyik sem. Joachim Trier egyedi műfajjátéka európai érzékenységgel közelít az alapvetően amerikai műfajokhoz, és ebből jön ki egy olyan egyedi moziélmény, amitől azóta is csak pislogunk. 
 
9. Láthatás
 
A családon belüli erőszak témáját kevés film vállalta fel annyira teljes mellszélességgel, mint ahogy az első filmes Xavier Legrand tette. A Láthatásban már-már az elviselhetetlenségig fokozza a feszültséget az erőszakos, baltát ragadó apa, valamint a fia és az exfelesége között. 
 
8. Rossz versek 
 
Könnyen gondolhattuk úgy, hogy a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan egyszeri és megismételhetetlen sikersztori, de Reisz Gábor alaposan ránk cáfolt. Ha lehet, a Rossz versek még varázslatosabb XXI. századi magyar moziélmény, mint az elődje volt, ami garantáltan szíven talál. 
 
7. Szólíts a neveden 
 
Luca Guadagnino idén duplázott a magyar mozikban. Míg a Sóhajok majdhogynem nyom nélkül eltűnt, addig a Szólíts a neveden a maga érzékiségével, a kamaszkori nyár és az első szerelem hangulatának tökéletes felidézésével örökre beírta magát a magyar moziba járók szívébe.  
 
6. Floridai álom 
 
Kevés a szociálisan igazán érzékeny, és a témában tényleg elkötelezett filmkészítő Hollywoodban, de Sean Baker kétségtelenül ilyen figura. Nála a realista megközelítés keveredik némi varázslattal, amit a Floridai álom esetében a gyermeki látásmód/szemszög beemelése biztosít. Szem nem marad szárazon. 
 
5. Három óriásplakát Ebbing határában 
 
A Coen fivéreknél is coenesebb filmet készített Martin McDonagh, aki az Erőszakik után ismét megmutatta, hogy van még benne néhány mestermű. A dráma és a humor határán egyetlen film sem egyensúlyozott olyan jól 2018-ban, mint ez a csodálatos mozi, amiben egészen elképesztő színészi alakításokat csodálhattunk meg. 
 
4. A bűnös 
 
Ugyan hamarosan forgatják az amerikai remake-et Jake Gyllenhaal főszereplésével, aki teheti, inkább pótolja a dán eredetit. Senkit ne riasszon el, hogy egyetlen szobában játszódik, és a kamera végig a főszereplő rendőr arcára fókuszál: A bűnös olyan mesteri krimi/thriller, ami legalább annyit, ha nem többet bíz a fantáziánkra, mint amennyit megmutat, de pont ettől lesz különleges élmény. 
 
3. Gyújtogatók 
 
Sorozatgyilkosos thriller a Gyújtogatók vagy sem? Lee Chang-dong filmjét még a nyár folyamán láttuk Karlovy Varyban, de ez a kérdés azóta sem hagy nyugodni bennünket. Egy film, ami a lehető legtávolabb áll a szájbarágástól, és ami után sokkal több kérdésünk lesz, mint válaszunk. Zavarba ejtően tökéletes. 
 
2. Mission: Impossible - Utóhatás 
 
Hogyan lehetséges az, hogy egy franchise a hatodik filmmel érjen fel a csúcsra? Tom Cruise és Christopher McQuarrie itt megmutatta. Az Utóhatás egy olyan ambiciózus adrenalinbomba, hogy öröm nézni. Minden képsora duzzad az ötletektől, és közben nem akar mást, csak szórakoztatni a lehető legmagasabb fokon. Hollywood a legjobb formáját mutatja. 
 
1. Örökség 
 
A horror-reneszánsznak köszönhetően nemcsak a nagy sikerdarabok, hanem a művészi értékekkel bíró filmek is eljutnak a magyar mozikba. Ilyen volt Ari Aster debütálása, az Örökség is, ami egy család széthullását mutatja be egy gyászperiódus folyamán. Nem akar ijesztgetni, csak a lelked mélyéig hatol, hogy onnan tépjen szét. 
 
  A top 5 legrosszabb film:    5. Paraziták a Paradicsomban  
 
Annyira túltoltak benne mindent, hogy az már-már paródia, csak sajnos nem sikerül rájönnünk, mit is parodizál. 
 
4. Robin Hood 
 
Szükség volt egy újabbra? Ebben a szuperhősiesített, agyatlan formában biztosan nem. 
 
3. Szellemek háza 
 
A legfantáziátlanabb ijesztgetésparádén még az sem tudott segíteni, hogy Helen Mirren magára öltött egy látványos gyászruhát érte. 
 
2. Legénybúcsú Bt. 
 
Budapest mint az új európai legénybúcsú-paradicsom egy francia vígjátékban? Ízléstelen és poéntalan. 
 
1. Gotti 
 
Még a legrosszabb filmekben is lehet találni valami jót. A Gottiban nem találtunk. 
 
 
A top 5 csak DVD-n/BD-n megjelent filmek:
 
5. Telivérek 
 
Mi baj születhetne két unatkozó, gazdag és antiszociális tinilány barátságából? Thrillerbe oltott csodás fekete komédia. 
 
4. A rodeós 
 
Egy ázsiai-amerikai nő rendezte az év legjobb westernjét? Modern vadnyugat lovakkal, álmokkal és azzal, hogy az álmainkról néha bizony le kell mondanunk. 
 
3. Ne hagyj nyomot! 
 
Arról, hogy milyen hátat fordítani a civilizációnak, és elvonulni a természetbe sok film készült már, de kevés volt közülük olyan megható és elgondolkodtató, mint a Ne hagyj nyomot! 
 
2. A hitehagyott 
 
A Taxisofőr írójának új rendezése hatalmas kritikuskedvenc volt Amerikában, Ethan Hawke-ot Oscar-esélyesként tartják számon, a film pedig szíven üt, földhöz vág, de közben reményt is ad. 
 
1. Mandy - A bosszú kultusza 
 
Nicolas Cage költőien véres visszatérése a csúcsformához ez a pszichedelikus, szürreális és iszonyatosan erőszakos bosszúfilm, ami forma és tartalom tökéletes találkozása. 
 
2019.01.08
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
26
K
27
Sze
28
Cs
29
P
30
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.