Imádságot kérünk - A szíriai háborút és a máltai segélymunkát bemutató fotókiállítás

Budapest, Szent István Bazilika, 2018. december 17. - 2019. február 28.
Február végéig látogatható a Máltai Szeretetszolgálat szíriai háborúról és a háború következményeire adott humanitárius válaszokról szóló kiállítása egy igazán különleges helyszínen, a Szent István Bazilika Lovagtermében.
Az Imádságot kérünk imagyűjtő kampány kísérőrendezvényeként létrejött tárlatot Bielik István fotóriporter (a 24.hu fotórovat-vezetője) 2013-2014-ben, a háború alatt készült képeiből és Solymári Dániel humanitárius szakember, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársának 2016-2017-ben készült képeiből állítottak össze. 
 
A kiállítási program több tekintetben is egyedülálló: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat azon kevés nyugati szervezetek egyike, akik politikailag független segítőként jelentek meg a szíriai polgárháború alatt és kezdtek hiánypótló karitatív munkába. A kiállítás képei között látható Bielik István  egy fotósorozata egy elmegyógyintézet lakóiról. Az intézményből elmenekültek az orvosok és ápolók, csupán néhány ember maradt a betegeken kívül, akik étellel el tudták látni őket. Valamint láthatók képek a gyermekkatonákról, az elveszített szeretteiket gyászoló emberekről és Aleppo háború sújtotta állapotáról.  
 
Solymári Dániel képein mindaz jelenik meg, amit a drámai események „maguk mögött” hagytak: üres utcák, düledező, omladozó házak, szétlőtt terek; az élet, egy vitális és virágzó város egykori elemei. A sorozat második részén azonban már ötvöződik mindez a visszaköltöző, visszatérést tervező menekültekkel, az újrakezdés reményével. Amíg a fotóriporter képei jellemzően sötétebb tónusúak, a máltai szakember anyagában már ott a napfény, mosoly, a béke és egy új élet hite. Képei az üres tereken túl az élettel újra megtelő lakásokat, helyszíneket mutatják be. Tartalma és kerete a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által Aleppóban elkezdett karitatív munka, amely az ország egy talán új fejezetében vezet. 
 
A kiállításon Szíria egyik különleges sivatagi szerzetes közössége is főszerepet kap. Az eredetileg libanoni származású karmelita nővér, Agnes Mariam de la Croix, 1994-ben elhatározta, hogy újjáépíti a Damaszkusztól 30 kilométerre található és akkor még romokban állt, Feldarabolt Szt. Jakabról (421) elnevezett Mar Yakub kolostorát és egy keleti monasztikus hagyományokban gyökerező, de modern szellemiségű, befogadó, karitativitásra épülő görögkeleti, melkita szerzetesi közösséggel tölti meg azt. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat hosszú ideje működik együtt e szerzetesi közösséggel. Imádságban támogatja, humanitárius és fejlesztési eszközökkel segíti programjaikat. E közös munkának kiemelt projektje a 2016-ban körvonalazódott, majd 2017-ben elkezdett kórházfejlesztés Kelet-Aleppó talán legszegényebb, Al-Nayrab nevű városrészében. 
2019.02.04
|
(6 kép)


Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.