Február közepétől a tánc fővárosa lesz Budapest

Budapest, Nemzeti Táncszínház, február 15. - március 3.
A Budapest Táncfesztivál Kanada, Franciaország és Svájc legnevesebb táncegyütteseivel és a legnagyobb magyar tánctársulatokkal a klasszikustól a legmodernebb stílusig összesen 24 előadással, köztük kilenc premierrel várja az érdeklődőket.
A nemzetközi kulturális esemény idén a Nemzeti Táncszínház Millenáris Parkban megvalósult új épületének ünnepélyes megnyitójával veszi kezdetét február 15-én.
 
A fesztivál nemzetközi sztárvendégei a BJM – Les Ballets Jazz de Montréal, akik Leonard Cohen, Kanada egyik legnagyobb zenei nagykövetének dalait öntik mozdulatokba, három nemzetközileg elismert koreográfus segítségével.
 

 
Emellett a svájci Philippe Saire, a kísérleti koreográfia és a képzőművészet egyik kiemelkedő alakja két előadással érkezik Budapestre. A gyermekeknek készült Hocus Pocus a képek hatalmán, mágiáján és az általuk kiváltott érzéseken alapul, míg a Vacuum című darabjában az optikai csalódás és két táncos testének kis részei egyfajta képgalériát alkotnak, amelyben számos kiváló festő és alkotó művét megtalálhatjuk, Rembrandttól Bill Violán át Caravaggioig. A Magyarországon először fellépő, a kortárs tánccal átszőtt hiphop formanyelvét használó Company Wang Ramirez produkciójában öt táncos, egy hatodik, titokzatos személy, valamint egy fehér és szinte átlátszó gömb kelt igazán meglepő hatást a Nemzeti Táncszínház színpadán.  
 

A Táncfesztivál a Győri Balett legújabb, a Passage címet viselő premierjével indul, kiegészülve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekarával a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán, illetve a PianoPlays című etűdökkel, amelyben Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész közreműködik. Majd a Kecskemét City Balett Traviatája ifjabb Alexander Dumas regényét, A kaméliás hölgy örök klasszikusát és Verdi csodálatos operáját egyesíti a tánc formanyelvével.  
 
 

A Miskolci Balett a filmtörténet egyik legnagyobb alkotását, Truman Capote kisregényét és az Audrey Hepburn főszereplésével készült filmet veszi alapul legújabb, Álom luxuskivitelben című bemutatójához. A Székesfehérvári Balett Színház alkotásában a társulat mellett két egyedülálló, gazdag életutat, egyúttal művészi pályát bejárt, művészi hivatásukban jelenleg is aktív táncművész – Lőrinc Katalin és Krámer György – és egy különleges tehetségű, kreatív zeneművész, Lőrinszky Attila lépnek színpadra. A Szegedi Kortárs Balett Juronics Tamás új koreográfiáját, a Credót táncolja, amely a Grammy-díjas Arvo Pärt karrierjének legfontosabb és legdrámaibb kollázsdarabja. A Budapest Táncszínház pedig Zachár Lóránd darabját mutatja be, amelyet Bulgakov és Chagall munkássága inspirált. 
 
A Magyar Nemzeti Balett Turning point című gálaműsora az együttes klasszikus repertoárjából ad válogatást, míg a Threestyle című új modern estje három meghatározó koreográfus-egyéniség (Hans van Manen, Sharon Eyal, William Forsythe) munkáját mutatja be. 
 
Kuriózumként egy néptáncprodukció is szerepel a fesztivál műsorán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes látványos táncképekkel, megható lírai pillanatokkal, az eredeti népzene mellett színes zenei kísérettel idézi fel a magyarság híres történelmi eseményeit, kiemelkedő személyiségeit, dicső küzdelmeit a Magyar hősök, csaták és szerelmek című bemutatójukban. 
 
Fiatal tehetségekből sem lesz hiány, az Imre Zoltán Program keretében négy ifjú alkotóművész mutatkozik be a fesztivál keretében. Cuhorka Emese–Molnár Csaba Mestermunka, Antal-Jobbágy-Pál Akkor majd a gólya, a DART Társulat Alpha és Mádi László Térfalók című produkcióit láthatják az érdeklődők a Nemzeti Táncszínház Kistermében. 
 
Cseppkánon, Goda Gábor
Cseppkánon, Goda Gábor
Két Lábán-díjas előadás is látható lesz majd a fesztivál keretében, Goda Gábor Cseppkánon rendezése 2015. évi legjobb kortárs táncelőadásként, a magyar színházi élet egyik meghatározó, független csapata, a Forte Társulat Bartók Béla: V. Vonósnégyes/ Concerto című műve pedig 2017-ben nyert Lábán Rudolf díjat. 
2019.02.01
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.