Egy vagy kettő? – Magyal és mahónia

Sorozatunk második része következik. Előző alkalommal a pitypang és a kutyatej eredetét és mibenlétét tisztáztuk, így azt is, hogy nem ugyanaz a kettő. Most a magyalt és a mahóniát mutatjuk be röviden, melyeket szintén hajlamosak vagyunk összekeverni.
Mint két tojás? 
 
Azért nem egészen, de tény, hogy komolyan hasonlítanak: mindkét növény örökzöld cserje (de van lombhullató magyal is), leveleik fényes zöldek, hátoldaluk világos, szélük szúrós és mindkettőnek bogyós a termése, a magyalon inkább piros, a mahónián jellemzően sárga, de számos verziójuk létezik ezeken kívül is. Viszont élőhelyük is közös, főleg, hogy ma már szinte mindenhol jelen vannak. Leginkább Észak-Amerikában (a mahónia ott őshonos), de Dél-Európában is megtalálhatók. A magyal Ázsiában és Dél-Amerikában is otthon érzi magát. Mind a kettő nagyon jó sövényalapanyag. 
 
A közönséges magyal 
 
A ma embere leginkább az angolszász karácsonyokhoz kötheti ezt a növényt, hiszen ott alkalmazzák előszeretettel beltéri ünnepi dekorációnak a színben maximálisan a karácsonyhoz illő cserjét. A bogyók a levelek hátulján, tövénél csoportokban nőnek, így adva vizuálisan izgalmas egyensúlyt a növény egészének. De maradjunk a földön! A magyal nem pusztán szobadísz.  
 
Magyarországon is megtalálható sövény formájában, sőt itt-ott vadon is. Nagyon kiválóan megfelel erre a feladatra, mert rendszeres nyeséssel fenntartható szép formája, valamint tövisei védik a betolakodóktól a körülvett területet – szúrós a levele és az ágai is. Nagyon lassan fejlődik, akár száz évig is eltart, mire teljesen kifejlődik egy fácska. És utána sem siet, akár ötszáz évig is eléldegél. 
 
Bogyójával érdemes vigyázni, mert bár a madarak szeretik, miután megcsípte a dér (akkor édesebb), nekünk nem való. Sajnos egy kevéssel is túl lehet lőni a célon, már 1-2 bogyó is rosszulléttel, hányingerrel őrült szívdobogással jár, nem szabad próbálkozni! A keserű levélfőzet is a paraguayi magyalból készíthető, és alkalmazzák köhögés, reuma, mellhártyagyulladás esetén, szintén ez utóbbiból készül a maté tea is. A magyal illóolaja viszont semmiképp nem ártalmas, sőt csökkenti a stresszt, oldja a feszültséget. 
 
Ami a jelképeket illeti, a magyal levele Krisztus töviskoszorúja, a bogyók Krisztus vérét szimbolizálják a keresztény hagyomány szerint. Harry Potter pedig ilyen pálcával varázsol. A Bach-virágterápia szerint negatív, romboló gondolatok oldására is kiváló. 
 
A közönséges mahónia 
 
Állítólag már az észak-amerikai indián őslakosok is használták a cserje leveleit és bogyóját, mely a leírások szerint vértisztító és növeli az állóképességet, de mindenképpen hittek is benne. A bogyóból pedig alkoholtartalmú italt készítettek, ebből tehát kiderül az első alapvető különbség: nem mérgező! Ennek ellenére csak a növény többi részével dolgozunk ma. De a madarak ezt is imádják. 
 
Gyökerét, virágát, levelét és kérgét is felhasználhatjuk tehát gyógyításra. Belsőleg gyökeréből egyéb gyógynövényekkel készíthető keverék, levele emésztési zavarokra jó, gyomorhurutra, virága a reumás problémákat csökkenti, de a tünetkezelésben segít, ha vesénk vagy húgyúti szerveink betegszenek meg. Kérgéből krém is készül, ezzel sömörös bőrbetegséget kezelhetünk, de jó a korpás fejbőrre vagy egyéb hámló felületekre is. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
A magyalból készíts esztétikus kiegészítőt a szobába, van még rá lehetőséged, hiszen tavaszig rajta marad a szép, piros, virító bogyó. A mahónia bogyójából pedig dzsemet. Egyszerű és helyi különlegesség: a boltban tuti nincs ilyen. Kenyérre is kenhető, de húsokhoz is passzol. 
Szálka Sarolta
2019.02.05
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.