Kortárs Magyar Dráma-díjat alapított Radnóti Zsuzsa

Radnóti Zsuzsa, Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg, Örkény István özvegye és életművének gondozója 2017-ben jelentett be, hogy Kortárs Magyar Dráma-díjat alapít, aminek első átadójára február 26-án kerül sor a Rózsavölgyi Szalonban.
Radnóti Zsuzsa így fogalmaz a díjról: „Amikor átvettem a Kossuth-díjat, már akkor bejelentettem, hogy a díjjal járó juttatásból alapítványt hozok létre annak kapcsán, amely a fél évszázados munkámat végigkísérte: olyan kortárs drámákat, színpadi írásműveket díjazunk, amelyek közéleti tartalmúak, kritikus hangvételűek; tehát történelmi múltunk eddig kibeszéletlen, fájdalmas eseményeiről beszélnek. Vagy olyanok, amelyek kendőzetlenül szólnak a minket körülvevő jelenkori magyar valóságról, és képesek arra, hogy fontos és érzékeny társadalmi jelenségeket fogalmazzanak meg a nagy nyilvánosság erőterében.” 
A díjról kuratórium dönt, amelynek elnöke az alapító maga, Radnóti Zsuzsa dramaturg, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. A kuratórium további tagjai: Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író, Nánay István színikritikus.
 
A díjat minden év február 24-én, Örkény István drámájának, a Tóték ősbemutatójának a napján – vagy annak közelében –, így idén február 26-án, 15 órakor adják át. 
2019.02.08
|


Játék
Az Éles Gábor Triót a névadó 2009-ben hívta életre Móré Attilával, azzal a céllal, hogy egy sajátságos zenei nyelvet beszélő alkotói közösséget hozzon létre, mely 2010-ben Szkladányi András basszusgitárossal egészült ki.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.