Hat évtizednyi karrier tíz képben: Bruno Ganzra emlékezünk

Közel hatvanévnyi pályafutást és 120 filmet, tévéfilmet valamint sorozatot hagyott maga után az egyik legismertebb svájci, aki minden idők egyik legnépszerűtlenebb karakterének eljátszásával ért a népszerűsége csúcsára. A napokban elhunyt Bruno Ganzra emlékezünk.
Az alig húszéves, még szárnyait bontogató Ganz az Es dach überem Chopf című 1962-es svájci mozi egyik mellékszerepében. 
 
 
Egyik első nemzetközi sikere, az Éric Rohmer rendezte O Márkiné bizonyította, hogy Ganz nem fél az ellentmondásos karakterek eljátszásától. 
 
 
Patricia Highsmith krimijeiből számos emlékezetes film (pl. A tehetséges Mr. Ripley) készült. Az amerikai barát az egyik legizgalmasabb adaptáció, ráadásul Ganz a fiatal Dennis Hopperrel szerepelhetett együtt benne. 
 
 
A brazíliai fiúkkal Bruno Ganz végre beköszönt Hollywoodba, hiszen egy sztárrendező, Franklin J. Schaffner (A majmok bolygója) mellett dolgozhatott olyan sztárok mellett, mint Gregory Peck és Laurence Olivier
 
 
Kétségtelen, hogy Klaus Kinski totálisan őrült alakítása mellett nehéz bármit villantani, de Bruno Ganz így is sokkal jobb Jonathan Harker volt Keanu Reevesnél a Nosferatu, az éjszaka fantomjában. 
 
 
Szerelmes, szomorú szemű angyalként a nyolcvanas években a fél világ szívét elrabolta. Wim Wenders filmjében, a Berlin felett az égben annyira jó volt, hogy még a Nicolas Cage-féle remake se tudta igazán elrontani. 
 
 
A bukás - Hitler utolsó napjai kapcsán számos alkalommal kifejtette, hogy ő nem tud, és nem is akar szörnyeteget játszani: őt az érdekelte, hogy milyen emberi lény húzódik meg a szörnyű tettek mögött. 
 
 
Ganz a karrierje során nem elégedett meg azzal, hogy csak németeket, osztrákokat és svájciakat játsszon. Az eltűnés sorrendjében című kiváló thrillerben például egy Papa nevű szerb maffiafőnököt alakított. 
 
 
Utolsó nagy filmjében, A ház, amit Jack épített-ben Vergiliusként szállt alá az alvilágba egy sorozatgyilkossal, aki neki vallotta meg bűneit. Lars von Trier filmjében pont olyan bölcs és kiváló humorú volt, ahogy azt egy idős színészlegendától várnánk. 
 
 
Egyik utolsó filmjében, a Der Trafikantban egy másik legenda, Sigmund Freud professzor bőrébe bújhatott. 
 
2019.02.19
|


Film premierek

Bajnokok

spanyol vígdráma, 124 perc, 2018

Annabelle 3.

amerikai horror, 106 perc, 2019

Yesterday

angol musical, 116 perc, 2019
Játék
A legendás Spike Lee rendezésében érkezik ez az elképesztő igaz történet, amely egy valódi amerikai hősről mesél.
Filmek a TV-ben
18:05
Dr. Hope: Egy asszony nem adja fel 2.
német életrajzi filmdráma, 2009
18:30
Karate kölyök
amerikai családi film, 1984
18:30
Scooby-Doo! Abrakadabra
amerikai animációs film, 2010
18:30
Kate és Leopold
amerikai romantikus film, 2001
18:45
A Riviéra vadorzói
amerikai vígjáték, 1988
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.