Halász András: New York is my Vietnam és egyéb történetek

Budapest, Rugógyár Galéria, február 15. - március 22.
Halász András neve már-már legenda, elsősorban azért, mert a 70-es évek meghatározó új képzőművész-generációjának egyik vezéralakja volt, akkoriban environmenteket, performanszokat, grafikákat készített. Majd 1979-ben New Yorkba disszidált, ahol új irányt vett a művészete.
A Rugógyár Galériában most látható „New York is my Vietnam” című sorozata igazi ritkaságnak számít a 80-as évek magyar vonatkozású képzőművészeti termésében. Ennek a 80-as évekbeli sorozatnak a továbbgondolása a 2015-ben készült nagyméretű festmények, melyekből szintén látható egy válogatás a tárlaton. 
 
A Rugógyár Galéria kiállításán olyan műtárgyak is bemutatásra kerülnek az életműből, amelyek az elmúlt két évtized jellegzetesen észak-európai, főleg belga kortárs festészeti tendenciáihoz kapcsolódnak. Festményein aszketikus egyszerűséggel jelennek meg hétköznapi tárgyak: műtárgycsomagoló fólia, fotel, kanapé, matrac, palack. A csendéletek mindig redukált színskálán mozognak, tipikusan a barna-szürke-fekete-fehér szolgál alapul. Ugyanezt a fókuszált, egyszerűségre törekvő, lényeglátó stílust érezhetjük az aktokon is. A Londoni Iskola aktjaival párbeszédben álló képein meztelen modelljeiben kevés személyességet mutat meg, a jelenlétre koncentrál minden mellébeszélés nélkül. Ez a fajta reduktív festészet méltó folytatása a 70-es években kialakított ars poeticának.  
 
Halász András (Budapest, 1946) életművének most látható szemelvényeiben egy mélyen gondolkodó, filozófikus képzőművészt ismerhetünk meg, aki immár öt évtizede dolgozik azon, hogy felmutassa a festészetben rejlő élet-interpretációk autentikus lehetőségeit. 
 
2019.03.04
|
(3 kép)


Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.