Báb és animáció kéz a kézben

Ascher Tamás első bábelőadását rendezte meg és mutatta be januárban a Budapest Bábszínházban. A Neil Gaiman Coraline című gyermekkönyvéből készült vizuálisan is nagyon izgalmas előadást Gimesi Dóra adaptálta igényesen színpadra.
Juhász András a háttérben feltűnő, a helyszínváltozást jelző animációi nemcsak izgalmasabbá és látványosabbá teszik a kétfelvonásos előadást, hanem kapcsolatot is teremtenek a film és a (báb)színház világa között. Már-már hipnotikus hatással van ránk a különleges grafikával, körkörös vonalakkal megrajzolt, ósdi átjáró, amely Coraline kalandjának fő helyszíneként van jelen.  
 

 
Ascher rendezésének filmszerűségét erősíti még a különböző méretű bábok megjelenítése. A színpadon egy adott figurát hol kisebb, hol nagyobb formájában látunk, ily módon a darab egyfajta zoomtechnikát, ráközelítést alkalmaz „bábszínházas” módon, ahol a nézőtér és a színpad a kamera egyszerre. 
Coraline történetét, a sejtelmes és hátborzongató mesét gyerekek és felnőttek egyaránt élvezni fogják. 
 
 
Németh Fruzsina Lilla
2019.03.22
|
(9 kép)


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.