Leonardo, Rembrandt, Bruegel, Renoir és a Bauhaus... - Évfordulós kiállítások 2019-ben

Leonardo, Rembrandt, Bruegel, Renoir és a Bauhaus – az idei év kerek évszámai kapcsán számos kihagyhatatlan kiállítás várja a képzőművészet rajongóit Európa nagyvárosaiban és Budapesten is.
Rembrandt 350. - Rijksmuseum, Amszterdam 
 
Rembrandt halálának 350. évfordulóján, egész éven át tartó programsorozat keretében, kilenc holland városban emlékeznek meg a 17. század egyik legjelentősebb németalföldi mesteréről és a holland festészet aranykoráról. Az amszterdami Rijksmuseumban június 10-ig látható Összes Rembrandt című kiállításon huszonkét festményt, hatvan rajzot és háromszáz metszetet mutatnak be, ami a valaha kiállított legnagyobb Rembrandt-válogatás egy tárlaton. A múzeum másik fontos eseménye Rembrandt leghíresebb festményének, az Éjjeli őrjáratnak (1642) a nézők szeme előtt zajló restaurálása, ami júliustól egy erre a célra kialakított „üvegkamrában” kezdődik meg, amit Jean Michel Wilmotte építész tervezett, de a restaurálás folyamata a múzeum weboldalán is követhető lesz majd.
 
(rijkmuseum.nl) 
 
Leonardo 500. - Louvre, Párizs 
 
Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulóján Olaszországtól Nagy-Britannián át Franciaországig, számos európai városban rendeznek kiállításokat. Az Egyesült Királyságban egymással párhuzamosan tizenkét városban mutatnak be válogatásokat da Vinci 550 rajzából, melyeknek legnagyobb szabású tárlatát nyáron a londoni, majd télen az edinburghi Queen’s Galleryben rendezik. A legnagyobb érdeklődésre mégis a párizsi Louvre-ban megrendezett, október 24-től látogatható kiállítás számíthat majd. A Louvre tárlatán nemcsak a francia múzeum saját gyűjteményében megtalálható öt nagyméretű Leonardo-festmény – köztük a Keresztelő Szent János (1513-1516), a Sziklás Madonna (1483-1486), valamint a Mona Lisa (1503-1506) –, rajzok és szobrok lesznek kiállítva, de a múzeum előzetes tervei szerint a nemzetközi kölcsönzések réven a reneszánsz mesternek összesen 17 festménye.
 
(louvre.fr) 
 
Bruegel 450. - Brüsszel és Antwerpen 
 
Idősebb Pieter Bruegel idén januárig tartó nagyszabású, retrospektív bécsi kiállítása után nehéz újat mutatni, de a flamand művész halálának 450. évfordulójáról nem feledkeznek el Belgiumban sem. Brüsszelben, a Belga Királyi Könyvtárban (KBR) októberben nyílik majd kiállítás Bruegel világa feketén-fehéren címmel, ami Bruegel grafikai munkáira – melyek híressé tették a flamand mestert a 16. században – koncentrál. Az antwerpeni Museum Mayer van den Bergh-ben pedig újra látható Bruegel 18 hónapig tartó restauráláson átesett és a bécsi kiállításról visszatért Dulle Griet (1562) című festménye. 
 
(kbr.be/museummayervandenbergh.be) 
 
Renoir 100. - Párizs és Champagne 
 
August Renoir száz évvel ezelőtt hunyt el, és az Eau et Lumiere társaság – amely arról ismert, hogy tizenkét „impresszionista útvonalat” dolgozott ki, melyek olyan helyszíneket kötnek össze, melyek hatással voltak tizenkét európai impresszionista festőre – 2019-et Renoir évének nyilvánította. Bár a Renoir-útvonal Pont Aventől egészen Velencéig vezet, és a társaság számos szabadtéri kiállítást szervez, aki biztosra akar menni, annak érdemes a párizsi Montmartre Múzeumot és a Renoir-kerteket felkeresnie, vagy a champagne-i Essoyes faluban Renoir egykori nyaralójának helyén most már állandó kiállítással működő múzeumot, ahol betekinthetünk a festő egykori műtermébe és kertjeibe, melyek oly sok festményét inspirálták.
 
(impressionismroutes.com) 
 
Bauhaus 100. - Weimar, Berlin, Budapest 
 
Az idei év egyik legnagyobb szabású évfordulója a Bauhaus centenáriuma. A Valter Gropius által 1919-ben alapított iskola évfordulóján közel száz helyen szerveznek programokat és kiállításokat Németország területén, sőt az évforduló alkalmából áprilisban egy új múzeum nyílik Weimarban, szeptemberben pedig még egy Dessauban és egy Berlinben. Mivel az iskolának számos magyar vonatkozása van, így természetesen itthon is megemlékeznek róla. A Magyar Nemzeti Galériában március 28-tól a Bauhaus egyik magyar mesterének, Weininger Andornak a munkáiból látható válogatás Absztrakt revü címen, a Mai Manó Házban Moholy-Nagy László fotográfiáiból nyílt kiállítás március 27-én. A Ludwig Múzeumban április 10-től látható Program a mának címmel tárlat, mely fókuszcsoportokban mutatja be a Bauhaus tevékenységét, míg a Vasarely Múzeum március 13-án nyílt kiállítása olyan művészek alkotásait mutatja be, akik tisztelegni kívánnak a Bauhaus nagy mesterei előtt. 
 
2019.03.25
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.