Waliczky Tamás fantáziakamerái a Velencei Biennálén

Május 9-én megnyílt az idei Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállítása. Waliczky Tamás Képzelt kamerák című kiállítása a vizuális érzékelés tágas lehetőségeiről és azok megjelenítéseiről szól.
Az újmédia terén komoly nemzetközi eredményeket elért művész visszatérő témája az emberi látás leképezése. A kiállítás címe arra a 23 darab fantáziakamerára utal, melyeket Waliczky 2016 óta tervez. A digitális technikával tervezett, de analóg elven működő optikai szerkezetei más-más vizuális nyelven szimulálják és képezik le a világot. A 23 mechanikus fantáziakamerája – melyek akár létezhetnének is – a kiterjesztett valóság futurisztikusan analóg megjelenítésének mesterpéldái. Kamerái és optikai eszközei a látás és az ábrázolás kulturális és technikai meghatározottságára, manipulálhatóságára hívják fel a figyelmet.
 
Témaválasztása különösen aktuális napjainkban, amikor a képkészítés és a kamerák soha nem látott mértékben váltak a mindennapjaink részévé, észrevétlenül behálózva az életünket. Waliczky precíziós pontosságú, fekete-fehér digitális grafikái és animációi egyszerre nyújtanak esztétikai élményt és gondolkodtatnak el a technikai fejlődés elfeledett és a művészi gondolkodás által feleleveníthető alternatíváiról. A művész „kamerametaforái” lightboxokon és animációkon keresztül jelennek meg a pavilonban. Az átriumban egy kétkamerás interaktív installáció segítségével a nézők ki is próbálhatják az egyik kamera működését, mellyel selfie-t készíthetnek. 
 
A művész május 12-én 11 órától, 13-án és 15-én pedig 16 órától tárlatvezetést tart a Magyar Pavilonban a nagyközönség számára. 
 
A kiállítás szervezője a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a kurátora  pedig Szegedy-Maszák Zsuzsanna.
2019.05.10
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.