Így készült az Aladdin

A Disney kilencvenes évekbeli reneszánszának egyik legfontosabb sikere volt az Aladdin, ami most új, élőszereplős köntösben tér vissza, méghozzá a gengszterfilmjeiről ismert Guy Ritchie rendezésében.
10. Guy Ritchie-t azért érdekelte a film, mert utcai ügyeskedők a szereplői, és ebben a közegben mozog igazán otthonosan. Ráadásul már rég a fejébe vette ötgyerekes családapaként, hogy forgat egy családi filmet. 
 
9. Eredetileg Jim Carrey-nek kínálták fel a dzsinn szerepét, de ő éppen egy nagy nyilvánosságot kapott perben vett részt, ami miatt nem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel. 
 
8. Will Smith-nek egyszerre kínáltak fel szerepet az élőszereplős Dumbo filmben és az Aladdinban is. Mivel nagyobb kihívásnak tartotta, hogy Robin Williams nyomdokaiba lépjen, így az utóbbit választotta. 
 
7. Sir Patrick Stewart is kampányolt Jafar szerepéért. Annak idején visszautasította, hogy ő szinkronizálja a figurát az 1992-es Aladdin rajzfilmben, és azóta is bánja e döntését. 
 
6. Guy Ritchie eleinte Marokkóban szerette volna leforgatni az Agrabában játszódó jeleneteket, de végül inkább úgy döntöttek, stúdióban, épített díszletben dolgoznak ahelyett, hogy valódi utcákon forgatnának. 
 
5. Agraba városának megalkotásához Gemma Jackson díszlettervező a marokkói, a perzsa és a török kultúrából, a viktoriánus festményekből valamint az izniki kerámiákból merített inspirációt. 
 
4. A stáb azért valós helyszínen is forgatott, nem csak díszletek között: a jordániai Wadi Rum sivatagban dolgoztak. 
 
3. Mivel az utóbbi években több produkció is támadások kereszttüzébe került amiatt, hogy nem megfelelő nemzetiségű/rassztípusú embereket választott a kisebbségekhez tartozó szerepekre, a Disney körültekintően próbált eljárni az Aladdin kapcsán, és csakis arab/közel-keleti/dél-ázsiai származású színészek közül válogatott a főbb szerepekre. A legnehezebben Aladdin és Jázmin megtalálása ment, az elhúzódó casting miatt későbbre halasztották a produkció forgatását is. 
 
2. A forgatás idején kisebb fajta botrányt okozott, amikor kiderült, hogy a Disney statisztáknak fehéreket alkalmazott, majd barnítóval kente be őket, hogy araboknak látsszanak. A cég azzal védekezett, hogy csak néhány, kiemelt tudást igénylő ember (pl. kaszkadőr, állatidomár) esetében lépték ezt meg, a statiszták összeválogatásában figyeltek arra, hogy közel-keleti és észak-afrikai származású emberekkel dolgozzanak. 
 
1. Az első előzetes idején Will Smith kék dzsinnjének kinézete erősen megosztotta a rajongókat, és az ebből fakadó negatív reakciók miatt már visszafogottabb bevételt várnak az Aladdintól, mint korábban. 
 
 
2019.05.20
|
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.