Karalábé – az óvodások réme

És valószínűleg még suliban is mumusként kezeltük sokan ezt az egészséges gumócskát. Eleve fakózöldes, nem túlságosan mutatós, illata se nagyon van, az íze meg… Fel kell nőni hozzá, mint a minőségi borokhoz.
Kinek a kar(j)a, és milyen lábé? 
 
Azaz honnan ez a fura név? Ezt használjuk Magyarországon a legtöbben, de sokan kalarábénak vagy karalábnak hívják. No lám, a helyesíróprogram is aláhúzza itt nekem a második változatot. Elvileg osztrák-bajor területről vettük át a nevet, de az olaszok cavolo rapának hívják, azaz kelrépának. Vannak hazai vidékek, ahol gyanúsan hasonlóan hívják ezt a valamit: kaulérépa. De számos változat létezik, például kareláb, kelerábi, korélábé. Ami fix, az a k, r, l, b. 
 
Mi fán terem? 
 
Nem fán, hanem a föld közelében, lilán vagy zölden. A káposztafélék családjába tartozik, dugig van ez is vitaminnal, de a levelei is, amiket rendszeresen egy laza mozdulattal letépünk és kihajítunk a komposztba. Micsoda pazarlás! A levélben még több egészséges dolog van, salátákba kiválóan felhasználható. A gumó A-, B-, C-vitamint, káliumot, foszfort, mangánt, vasat, meszet, magnéziumot és kalciumot tartalmaz. Már a kis méretűeket is leszedhetjük, ha a mi kertünkben terem. Ahogy öregszik, veszít az ásványi anyagok és a vitaminok mennyiségéből, no meg a fás karalábé az a dolog, amihez talán sosem lehet felnőni, egyszerűen büntetésnek tűnik megenni. 
 
Befőzni nem szokás, de simán főzni, sütni annál inkább. Még ezt is kirántják egyesek, de főzeléket is készítenek belőle, ami közel sem olyan szörnyűséges, mint egykor az iskolai menzán. Legalábbis nem kötelező annak lennie. Tavasztól őszig frissen hozzáférhet, aki szeretne, télre pedig el lehet tenni verembe, pincébe az őszi termést, de fagynia nem szabad. Nem igénytelen növény, termesztése komolyabb odafigyelést igényel. 
 
Mit teremthetünk belőle? 
 
Mint már említettem, salátát a leveléből mixelhetünk, de a gumóból is reszelhetünk bele. Frissen, kockákra vágva még egy kilencéves fiú is megeszi, főzve már csak a teljesen felnőttek. Krémleves egészen jó készíthető belőle, a húsleves alapvető összetevője akár fásan, csak tálalás előtt távolítsuk el az „öreget”. Töltve ízletes egytálétel lehet az eredmény, tehetjük tésztára mártásban, de rakott zöldséget is varázsolhatunk belőle. Kaporral, borókával, petrezselyemmel fűszerezhetjük.  
 
Pesti Est-tipp: 
 
Reszelj le karalábét, répát, majd keverd össze tojással, kis sóval, liszttel vagy zsemlemorzsával! Formázz pogácsákat és tedd bele forró olajba, a serpenyőbe. Tartármártással vagy friss salátával, esetleg mindkettővel tálald! Gyors és finom ebéd lehet belőle. 
 
 
 
Szálka Sarolta
2019.05.21
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.