Dobokay Máté: Ag

Budapest, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, május 28. - július 1.
Az előző századokban tudományos kísérletek sokasága irányult a látható világ fotografikus leképezésének elérésére. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységét már a fényképezés felfedezése előtt felismerték, majd idővel a különböző fotótechnikai eljárások kikísérletezése vezetett a sokszorosítható fényképek létrehozásának lehetőségeihez.
Ag. Az ezüst vegyjele. Dobokay Máté kiállítása arról az alkotói folyamatról szól, mely során a művész egyszerre kísérletezik vegyészként és filozófusként a fotografikus kép elemi részekre történő visszabontásával, miközben a tudás átadásának és a visszacsatolásnak a kérdéseit feszegeti. A kiállítás alapmotívumai olyan selejtnek tartott elemekből állnak, melyeket diákok hagytak a műhelyben és a fotólaborban: elhasznált fixír folyadék, próbacsíkok, fotópapírok képezik művei alapját.  
 
A kísérletezés, a kisajátítás, a transzformálás és az újrahasznosítás gesztusa egyszerre van jelen mind az alkotási folyamatokat feltáró werk, mind pedig az azokat bemutató művekben. Apró tárgyakat, Petri-csészék, búrák, poharak szélére kiülő enyhén tükröződő felületeket, alakzatokat, márványos papírokat láthatunk, melyek az elhasznált fixír folyadékból cinklapokkal vagy elektrolízissel kinyert ezüstből alakulnak ki.  
 
A kiállítás kurátora Gellér Judit.
 
 
2019.05.27
|
(8 kép)


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.