Senki többet, avagy mi a művészet értéke, hogyan lehet beárazni a beárazhatatlant?

A kétszeresen Oscar-díjra jelölt rendező (My Architect, 2003; Two Hands, 2006), Nathaniel Kahn a kortárs képzőművészet és a pénz rejtélyes kapcsolatát járja körül az HBO számára készített dokumentumfilmjében, amely a Sundance Filmfesztiválon debütált, és június 18-ától a magyar mozikban is megtekinthető.
Basquiat és Gerhard Richter festményei több tíz millió dollárért kelnek el aukciókon, Jeff Koons a Rockefeller Centernél felállított gigantikus felfújható balerinaszobra vagy Maurizio Cattelan a Guggenheim Múzeumban installált tömör aranyból kiöntött WC-kagylója csak úgy vonzza a látogatókat. Manapság a művészet látványossággá vált, nem szól másról, mint dollárkötegekről és címoldalakon való megjelenésekről. A modern társadalom kevésbé figyel oda a művészet esztétikai és szociális értékeire, sokkal inkább a nagy brandekre és a bizniszre koncentrál. Sokan azt gondolják, hogy a kortárs művészet világa kizárólag a legfelső osztályok játszótere – exkluzív befektetés, ami az átlagember számára elérhetetlen. Vajon épp egy művészeti válság kellős közepén tartunk? És ez a felfokozott ütemű fogyasztás hogyan hat a művészekre és alkotásaikra? 
 
A kortárs művészeti világ útvesztőit körüljárva, a Senki többet című dokumentumfilm feltérképezi, hogy a művészetnek ma milyen szerepe lehet a materialista, fogyasztásközpontú társadalomban, öntörvényű műgyűjtőket, hírhedt műkereskedőket, hétpróbás galeristákat, tapasztalt árverésvezetőket, valamint kortárs képzőművészeket szólaltatva meg. A film páratlan betekintést nyújt a kortárs képzőművészet rejtett világába, ahol semmi nem az, aminek látszik. Az interjúk láttán érthetővé válik, hogy hogyan működik a művészeti piac és hogy milyen nehézségekkel kell egy művésznek szembenéznie manapság egy olyan világban, ahol a siker villámgyorsan jön, de ugyanolyan hamar el is illan. 
 

 
Senki többet (The Price of Everything) című dokumentumfilm a Magyarhangya forgalmazásában július 18-án debütál a magyarországi mozikban.
2019.06.12
|


Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Margitte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.