25. Szekérfesztivál és India party a fővárosban

Budapest, Széchenyi István tér és Városliget, június 29. 10:00
Június 29-én, szombaton 25. alkalommal kerül megrendezésre a Szekérfesztivál Budapesten. A vallási hovatartozásától függetlenül mindenki számára nyitott rendezvény az egyik legnagyobb és legismertebb indiai tematikájú szabadtéri fesztivál hazánkban.
Az ünnepet a Krisna-hívők szervezik és főleg Magyarországról, de szerte Európából is várnak rá India-kedvelőket, érdeklődőket, zarándokokat. A délelőtti szekérhúzást estig tartó India Fesztivál követi majd a Városligetben, amely jó alkalom arra, hogy bepillantást nyerjünk a kultúra különlegességeibe, felidézzük a mesés Kelet atmoszféráját. 
 
A Szekérfesztivál a Ratha-yātrā nevű, az indiai Puri városából származó ősi hagyományt eleveníti fel évről évre, amely során Krisna (Isten) egy különleges formáját szekéren húzzák végig a városon, ének, zene és tánc kíséretében. Ilyen módon Isten az emberek közé látogat, és találkozik szeretett híveivel. A szekerek húzása azt a törekvést szimbolizálja, ahogy az emberek szeretnének visszatérni Istenhez, a lelki világba, maguk mögött hagyva a materiális világ küzdelmekkel teli hétköznapjait, vagyis ez a hazatérés, a megérkezés ünnepe. A hagyomány szerint a szekér húzása jó szerencsével ajándékozza meg a résztvevőket, és megszabadítja az embert korábbi életének negatív hatásaitól, karmájától. 
 
A Krisna-hívők az ingyenes fesztivál által szeretnék megismertetni az emberekkel az eredeti, érintetlen védikus-indiai kultúra szépségeit és tanításait. A Védák ugyanis korunk emberének és a Föld minden lakójának egyaránt hasznos bölcsességet képviselnek. A rendezvényen ezért kiemelt jelentőséget kap majd a legfontosabb indiai jógaszentírás, a Bhagavad-gítá is. A szervezők szándéka ugyanakkor, hogy alternatívát kínáljanak a káros szenvedélyektől mentes, vidám kikapcsolódásra. 
 
 

Az idei fesztivál mottója: „egyszerűen boldogan”. Naponta olvashatunk arról, hogy a klímaváltozás hatalmas méreteket öltött, és Földünk számos régiójában komoly problémát okoznak az ebből fakadó természeti katasztrófák. A felgyorsult, városias és fogyasztói életmód vezetett ide, amelytől mégis nap mint nap a boldogságunkat reméljük. Az őrült élvezethajszolásnak azonban ritkán van eredménye. Az emberek túlhajtják, túldolgozzák magukat, olyan anyagi célokat kergetnek, amelyek elveszik értékes idejüket, függőségekkel, mentális és lelki problémákkal küzdenek, és a megszerzett anyagi javaik csak elvétve teszik őket boldoggá.
 
A Krisna-hívők úgy látják, hogy a boldogság megéléséhez sokszor éppen az egyszerűségre van szükség. A természetközeli életmód, az, hogy a testi örömök felett elsősorban a lelki, spirituális igényeinkre fordítunk figyelmet, a biztos receptje annak, hogy elégedettek legyünk! A tánc, az énekszó, a zene, az imádság, a belső önvaló megismerése, a közös étkezések, a nevetés, az együtt töltött minőségi idő, a közösség ereje és hogy egy magasabb lelki tartalommal is megtöltjük életünket, ezek a minden kultúrában egyetemes módon felellhető boldogságreceptek, amelyek hosszú élettel ajándékozzák meg az embert. A 2019-es Szekérfesztivál üzenete ezért az, hogy ne gondolkodd túl, ne agyalj, a boldogság jár mindenkinek. Csak kapcsolj ki, és add át magad a spirituális tapasztalatnak!
 
A Szekérfesztivál délelőtt 10 órakor kezdődik, a menet a Széchenyi István tér 9. szám elől, az MTA előtti parkolóból indul. 13 órától pedig a Városligetben, a csónakázó tó mellett estig tartó India Fesztivál várja a vendégeket. Itt a színpadi program keretében indiai zene, tánc, jógás programok és előadások, a környező sátrakban pedig kérdezz-felelet, örömzene, workshopok, klubprogramok, vegán csemegék, este 18-20-ig pedig Reggae Kírtan Party Jam várja a bulizni vágyókat. 
2019.06.24
|
(6 kép)


Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.