Ideiglenesen költözik a Mona Lisa

Július 17-én új terembe költöztetik Leonardo leghíresebb festményét, míg a Salle de Etats felújítása zajlik a Louvre-ban. A három hónapig tartó felújítás alatt a Mona Lisa a Galerie Médicisben, Rubens festményei mellett kap majd helyet, természetesen ugyanabban a légkondicionált, golyóálló üvegburában, mint az eredeti helyén.
A jelenlegi installációt 2005-ben állították fel, és amellett, hogy az alkotást védő üveg idővel opálossá vált, sokszor zavaró volt, hogy más festmények visszatükröződnek a felületén. A felújítás során a festmény egy új védőüveget kap és olyan változó megvilágítást, ami csökkenti más művek visszaverődését rajta. A galéria felújítását az is indokolta, hogy az itt megtalálható nagyméretű Tiziano-, Veronese- és Tintoretto-festmények jobb érvényesülése érdekében újrafestik a falakat és ezek is jobb megvilágítást kapnak.
 
A tervek szerint a Mona Lisa egy-két héttel a Louvre nagyszabású, október 24-én nyíló Leonardo-kiállítása előtt kerül majd vissza a helyére, ahol az elmúlt 14 évet töltötte. 
 
(Musée du Louvre) 
2019.07.03
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.