Lime – A citromnál is egzotikusabb citrusféle

Bár nálunk még nem olyan elterjedt a termesztése, mivel nem vagyunk sem mediterrán, sem szubtrópusi éghajlaton, maga a gyümölcs nagyon népszerű. Nyáron különösen kívánatos és ízletes, ha limonádéba, sörbetbe, koktélokba, de akár húsok mellé, salátákhoz és süteményekbe tesszük.
Ázsiai eredet 
A lime, amit lájmnak ejtünk és fogalmam sincs, miért nem írunk még kiejtés szerint (ld.: file – fájl) tehát jó messziről származik. Jelenleg úgy tudjuk, Délkelet-Ázsiából. De mi most már nem onnan exportáljuk, mert mint oly sok mindent, ezt is már ük-ük-ük-ükapáink, vagy azok ellenségei hoztak be innen-onnan. A lime-ot körülbelül a 12. században – talán – a keresztes lovagok juttatták el Európába Afrikából, ahova pedig István királyunk megkoronázása idején kerülhetett (i.sz.1000). Legeredményesebben még mindig a trópusokon termeszthető, ott ezer méteres magasságig bírja. 
 

 
Mondd meg a nevedet! 
Tudjuk, lime-nak hívják. De miért így? Nem olyan bonyolult: közeli rokona a citromnak, ami pedig lemon, limón más helyeken, melyből aztán könnyen kialakult az általunk is használt elnevezés. De érthetően nevezzük zöldcitromnak, valamint savanyú citromnak is. Tényleg savanyúbb, mint a citrom, amit sokáig egyszerűen elképzelni sem tudtam, de ekkor megnyaltam egy szeletkét… Ha szétesettnek érzed magad, utánozz, és egyből összerándulsz. Az a helyzet, hogy úgy döntöttem, hogy én limettának fogom hívni, mivel sokkal dallamosabb, illetve nem a gyerekem undorító löttye jut eszembe róla – és itt most a plexi dobozkákban kapható, nagyon menő szlájmra gondolok. Ennyit a nevekről. 
 

 
Fogyasztó, frissítő, fanyar és finom 
Pontosabban fogyókúra mellett, mozgással párosítva a lime-mal ízesített víz kortyolása segíti a folyamatot. Van benne C-vitamin, talán valamivel kevesebb, mint a tesójában, viszont élvezeti értéke nagyobb. Extrább, izgalmasabb a limonádé, ha benne van. De készíthetsz akár limenádét is csak a zöld változatból – vagy lájmenádét, döntsd el! Segíti az emésztést, a kollagén termelődését és erősíti az immunrendszert. Valamint a nyári hőségben egyszerűen jólesik. Az érett darabokból ínycsiklandó lekvár, zselé vagy szirup készíthető. Közel-Keleten teát készítenek belőle és fűszerként is használják. 
 

 
Fű, fa, virág 
Nem, nem fű. Fa. A rutafélék családjába tartozik. Gondozás mellett úgy 5 méteresre nő, a nélkül kisebb marad. Rövid, merev, tövises vesszői elterülők. Apró fehér virága van, a termés pedig 3-5 cm átmérőjű, vékony héjú, lédús golyóbis, nem ritka a majdnem szabályos gömbforma. Egy fán akár ezer darab is teremhet, de főként meleg égtájakon. Nálunk kissé kevesebb termést hoz, a hideget nem bírja. 
 

 
Pesti Est Tipp 
Különleges ételek és italok alkothatók meg lime-mal. Sütés nélkül túrótorta, shake, mousse vagy sütéssel Mojito-torta. De teheted szószba húsok mellé, vagy halakhoz. Salátát pedig extravagánsra őrjíthetsz meg vele.
Szálka Sarolta
2019.07.23
|


Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.