A természet színei - Növényi festés a néphagyományban

Budapest, Hagyományok Háza, augusztus 15. - szeptember 20.
Elődeink természetes anyagokkal színezték a lent, a gyapjút, a kendert, amiből a ruháikat, a háztartási textileket, az ágyneműket készítették, a fonalakat, amivel kihímezték a kelméket. A Hagyományok Háza kiállításán egy indiai és két magyar népművészeti tárgykultúrán keresztül ismerhetjük meg ezt az ősi eljárást és annak újraéledését, mai használati formáit.
Az indiai patachitra nem csupán egy vizuális népművészeti forma. A szankszrit ’pata’, ruhadarab és a festésre utaló ’chitra’ szó összetételéből származó szó egy egyedülálló bengáli néphagyományt jelöl. A növényi festékekkel, gyakran 2-3 méter hosszú tekercsekre festett történetekhez énekek is társultak, amiket faluról falura járva adtak elő.  
 
A magyar paraszti hagyományban a székely festékesszőnyegek gyapjúfonalának a festése maradt fenn legtovább, a vadalma-, vadkörte- és égerfa héját barna, a nyírfa levelét és héját, a kutyatejféléket, az akácvirágot sárga, a festő mügét és a kökénybogyót kék festék készítésére használták. A másik, a Kárpát-medencében általánosan fennmaradt növényi festéses eljárás a húsvéti tojásfestés. Általánosan ismert, hogy a vöröshagyma héjával sárgásbarnára festik a tojást, de Beregben például a zöld búza kifőtt levével zöldre, az Ormánságban a bábic gyökerének a főzetével sötétsárgára festik a hímeseket.  
2019.08.19
|
(5 kép)


Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.