Szedd magad! A szilva

Augusztus elejével elindult a szezon Pest megyében is. Kapd össze magad, és menj szilvát szüretelni, lebegjen a szemed előtt a finom, sűrű lekvár vagy a jó kis szilváspite.
Hova mehetsz és mikor? 
 
Pomáz – Breier Farm. Csak szedni tudod a gyümölcsöt szeptember 15-ig, reggel 8 és 18 óra között mindennap. A gazdaság Pomázról indulva Dobogókő felé, az 1111-es út jobb oldalán található. 
 
További információ >> 
 
Pomáz – A Dolinai út végén, a Piliskert Kft-nél szeptember 1-től lehet csak szilvát szedni vagy venni, szintén szeptember 15-ig, mindennap 7 és 17 óra között. 
 
További információ >> 
 
Szob – A Szobi Gyümölcskertben augusztus 15-től lehet szilvát szedni és venni. Mindenképp jelezd előre érkezésed! 
 
További információ >> 
 
Pécel – Hardi Miklós Kerjében szilva is terem. A 31. számú főútról kanyarodj le Pécel és Maglód között a Fáy-tanyai lehajtónál, majd az aszfaltúton a Kati Majort jelző táblánál menj még egyenesen tovább kb. 250 métert, ott fordulj balra, és 200 m-re, jobb oldalon meglátod a birtokot. Egyeztess, mielőtt indulsz! 
 
További információ >> 
 
Soroksár – A Szent István Egyetem Tangazdaságában szilvát kisebb mennyiségben lehet szedni augusztus közepétől.  
 
További információ >>
 
 
Hull a szilva a fáról, most jöttem a tanyáról…  
 
Ismered a nótát? Ha nem, akkor is tudd meg, hogy ez a rózsafélék családjába, a Prunus alnemzetségbe tartozó gyümölcs leginkább az északi féltekén van jelen. Akkor egészséges és érett, ha viaszos héja feszes, függetlenül attól, hogy belül épp keményebb, vagy puhább fajta (egyébként úgy 2000 fajtája ismert). Ahogyan a legtöbb nyári gyümölcs, rengeteg vizet tartalmaz. Megvan benne szinte az összes B-vitamin, de ott az A- és a C- is, valamint a béta-karotin. Erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést és szerintem empirikus úton sokan megtapasztaltuk már, hogy székrekedés ellen is kiváló. Emellett vízhajtó, frissen fogyókúrázóknak ajánlott, aszalva hízókúrázóknak javallott. Tehetsz el belőle lekvárt, száríthatod, tálalhatod sütve húsok mellé, frissen sajtokhoz, főzve levesként, de gyümölcssalátákba is. Az édességekben van leginkább otthon: lepényben, tortában, gyümölcskenyérben, rétesben, pitében, és természetesen ahol a legfontosabb: a gombócban. (Utóirat: és ott a szilvapálinka.) 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Ha nincs kedved szilvát befőzni, ahogy nagymamád csinálja, akkor készíts belőle kompótot, mert az gyors, és az elkészítése után fogyasztható is. 
 
Szálka Saci
2019.08.19
|


Játék
2002-ben megszületett Spanyolország válasza a franciák büszkeségére, a Manu Chaóra.
? ITT AZ ÁLARCOK ÉS MASKARÁK IDEJE! Fotó: 1940., fortepan/Kurutz Márton #hétfotója #pestiest #estipest
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.