Polanski öregesen drámázott, Kristen Stewart pedig dívává változott Velencében

Pesti Est Exkluzív
Olasz maffiafilmet is vetítettek a velencei versenyprogramban, de az láthatóan csak a helybéli közönséget lelkesítette, a külföldiek vagy kimenekültek róla, vagy eleve be sem mentek rá. Polanski és Stewart azonban mindenkit érdekelt.
A fesztiválozás egyik régi, nagy tanulsága számomra, hogy a fesztiválnak otthont adó nemzet filmjeivel nem árt óvatosan bánni. Egy nemzetközi filmfesztiválon a hazai alkotásoknál kevésbé válogatósak, mint a külföldi filmek esetében, így például Berlinben jellemzően nem annyira érdemes német filmeket, míg Velencében nem érdemes olasz filmeket nézni. Kivételek néha akadnak, de ezek csak erősítik a szabályt. Az esti maffiafilm, a The Mayor of Rione Sanitá nem tartozott a kivételek közé: a szappanopera-szerűen túljátszó színészek például iszonyú idegesítők voltak.
 
Roman Polanski gyakorlatilag a világ filmfesztiváljainak nagy részén persona non grata mostanában, és főképp angol nyelvterületen nagy felháborodást keltett, hogy Velencébe mégis beválogatták új filmjét, a J'accuse-t. A fesztiváligazgató azzal védte a rendezőt, hogy A zongorista jelentőségéhez mérte az új mozit, de most már ki lehet mondani, hogy túlzott. A J’accuse egy tisztességes francia történelmi dráma egy ártatlanul megvádolt katonáról, de ennél semmi több. A publikum nyilván azt várta Polanskitól, hogy a történelmi eset apropóján esetleg a saját ügyéről beszéljen, de nem igazán áthallásos mozi a J’accuse, túlságosan old school ahhoz, hogy ilyesféle gondolatokat ébresszen az emberben. A kémthrillerként induló, majd tárgyalótermi drámaként befejeződő film tényleg jobb, mint amiket Polanski az utóbbi években csinált, de ez ettől még csak egy kellemes, egyszer nézős mozi, nem a nagy visszatérés. 
 
Ennél sokkal pozitívabb élményt jelentett a Kristen Stewart főszereplésével készült Seberg, pláne, hogy versenyen kívül vetítették, ami sokszor nem jelent jót. A film a Kifulladásig amerikai sztárjának, Jean Sebergnek a története, akire az FBI csúnyán rászállt, miután a sztár a nyilvánosság előtt támogatta a kormány ellenségeinek számító Fekete Párducokat. A film azt az időszakot mutatja be a negyvenévesen öngyilkosságot elkövető sztár életéből, amikor lehallgatják őt, és a rossz hírét kezdik el terjeszteni a médiában, amitől Seberg paranoiássá és depresszióssá válik. Igazi színészi jutalomjáték ez a szerep az egykor Alkonyat-sztárként azonosított Kristen Stewartnak, aki dívaként tündököl a vásznon, és uralja az egész filmet. A Seberg a jóféle életrajzi filmek sorát gyarapítja. 
 
 
Tulu
2019.08.31
|


Film premierek

Jojo Nyuszi

amerikai-cseh-új-zélandi vígjáték, 108 perc, 2019

Hivatali eltávozás

amerikai horror-vígjáték, 86 perc, 2019

1917

amerikai-angol háborús film, 110 perc, 2019

Richard Jewell balladája

amerikai filmdráma, 129 perc, 2019
Játék
Sonic, a sündisznó véletlenül hihetetlen erő birtokosa lesz. A saját védelme érdekében a Földön rejtőzik el, ám nem szabad, hogy a világ tudomást szerezzen a létezéséről.
Filmek a TV-ben
18:05
Pókember - Irány a Pókverzum
amerikai animációs film, 2018
18:10
Pókember 3.
amerikai akciófilm, 2007
18:20
Mátrix
amerikai akciófilm, 1999
18:20
Apa lettem kisapám!
amerikai vígjáték, 2004
18:30
Acélország
angol thriller, 2018
Ma kerül kia lelőhelyekre a PESTI EST, ne feledjétek! A legjobb budapesti programokkal, keressétek és szeressétek! #PESTIESTLES játékuknk folytatódik, ha bárhol látod, fotózkodj vele, használd a #pestiestles hashtaget és mi belépőket adunk! #programajanlo #jatek #instajatek #nyeremenyjatek #nyereményjáték
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.