Az utca nem játszótér – a gördeszkázás története Budapesten 1978-2019

Budapest, Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, 2019. szeptember 6. - december 14.
A kiállítás a hobbiból szubkultúrává vált alternatív sport történetét követi végig a hetvenes évek második felétől napjainkig, felelevenítve a deszkázás fejlődését, a design történetét, a mozdulatok jelentését, mindezt tárgyak, archív fotók, filmfelvételek és grafikonok, valamint az alkalomra készített rövid interjúfilmek segítségével.
A kiállítás célja, hogy bemutassa a változó Budapesten egy akkor felnövekvő generáció útkeresését, a „nyugati” életérzés helyi értelmezését, és olyan fontos jellegzetességekre világítson rá, mint a kreativitás, kockázatvállalás és közösségteremtés. 
 
„Az utca nem játszótér” egy sokat hallott mondat volt már abban az időben is, amikor a gördeszkázás fejlődésében az utcadeszkázás itthon is megjelent, és a divatos hobbit egy kockázatot és bátorságot, szükségszerű eséseket vállaló csoport önkifejezésévé változtatta. A történet következő fordulata a rendszerváltással következett be, amikor a szabad kereskedelem lehetősége boltok nyitását, pályákat, nemzetközi sztárok látogatását eredményezte.
 
A kilencvenes évek a magyar deszkázás csúcskorszakát jelentette, a közössége ekkor volt a legnagyobb és legaktívabb, és a lehetőségek egy olyan új generáció megjelenéséhez vezettek, akik nemzetközileg is mérhető színvonalon művelték a gördeszkázást. Az internetkorszak előtti években, magazinok, videófilmek és hazai brandek erősítették a deszkások összetartását. A kétezres évek óta önkormányzati pályák épülnek, a trükköket az interneten napi rendszerességgel követni lehet, ami egyszerre inspirál és gátol, de a lehetőség, hogy a 2020-ban olimpiai sportággá váló gördeszkázás itthon is újabb csúcsokra törjön, adott.  
 
2019.09.02
|
(4 kép)


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.