Csehországból érkezett Velence botrányfilmje

Pesti Est Exkluzív
Ha valaki számlálót szereltetett volna a velencei Sala Darsena kijáratai elé, valószínűleg meglepődött volna azon a magas számon, hányan menekültek ki hullámokban Václav Marhoul embert próbáló filmjéről, a The Painted Birdről.
Jerzy Kosinski műve, A festett madár már könyv alakban is igazi botránykönyvnek számított, a II. világháború borzalmainak bemutatása gyerekszemszögből volt csak igazán durva. Azóta már kiderült, hogy az önéletrajzi történetet azért az író alaposan kiszínezte, de Václav Marhoul mégis úgy döntött, ő nem kíván kompromisszumos filmet készíteni: ugyanolyan vad művet akart, mint amilyen a regény volt. Ennek köszönhetően a közel háromórás filmben kapunk kanállal való szemkivájást, egy nőt, akinek a hüvelyébe felrugdosnak egy üvegpalackot, csecsemővel a karjában keresztüllőtt anyukát, pedofíliát, varjak által zabált kisgyereket és még sok minden mást.
 
Mindent nem tudok elmesélni, mert bő másfél óra után kijöttem, és a menekülésemet még az sem akadályozhatta meg, hogy csehre szinkronizálva olyan színészlegendák vendégszerepelnek A festett madárban, mint Harvey Keitel, Julian Sands, Udo Kier vagy Stellan Skarsgard. Akik végig bírták ülni, értékelték a film kérlelhetetlenségét, de én csak az öncélú sokkolást véltem felfedezni az amúgy gyönyörűen fényképezett, fekete-fehér képsorok mögött. 
 
Roy Andersson is visszatért Velencébe a 2014-ben kapott Arany Oroszlánja után. A rendező a rosszulléte miatt az esti díszbemutatóját kihagyta a nagyjából 70 perces új filmjének, az About Endlessnessnek, ami teljes mértékben hozza az elmúlt filmjeinek stílusát. A rajongók most is imádni fogják ezt a szenzációs kis abszurdot. Atom Egoyan ezzel szemben egy drámai thrillerrel próbálta bevenni Velencét, és bár David Thewlis fantasztikus az ételhigiéniai ellenőr szerepében, a Guest of Honort annyira túlírták és túlbonyolították, hogy a végére már-már nevetségessé válik. Azt azért nem vehetem el tőle, hogy ennek ellenére azért mindvégig szórakoztató.
Tulu
2019.09.04
|


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
Filmek a TV-ben
18:10
Látomás
japán romantikus film, 2018
18:15
Nyomoz az anyuci
amerikai krimi, 2004
18:25
A kilencedik kapu
amerikai thriller, 1999
18:25
Jack Reacher: Nincs visszaút
amerikai akciófilm, 2016 (ism.)
18:35
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.