Velence 2019: a filmfesztivál, ami mindent megváltoztatott

Pesti Est Exkluzív
Nem a 2019-es velencei versenyprogram volt a legerősebb az utóbbi években, azonban a zsűri döntése után mégis ez a mostani, 76. Velencei Filmfesztivál lesz az, amiről még sok-sok év után is beszélni fognak. Hogy miért? Mert ez az első A-kategóriás filmfesztivál, ami a legrangosabb díját egy szuperhősfilmnek adta.
Mostanáig három alkalom adódott, amikor egy szuperhősfilmet a szakma igazán komolyan vett. Az első ilyen alkalom az volt, amikor Heath Ledger posztumusz Oscart kapott A sötét lovagban nyújtott alakításáért. Aztán jött a Logan című mozi premierje a Berlini Filmfesztiválon, ami egy szokatlanul bátor, és végül kifizetődő lépés volt a 20th Century Foxtól, hogy végül mindez kicsúcsosodjon idén februárban a Fekete Párduc legjobb film kategóriás Oscar-jelölésével. Ahhoz képest, hogy hány szuperhősös filmet láthatunk a mozikban évente, a szakmai dicséretek száma meglehetősen alacsony. Aztán idén nyáron jött a hír: a Warner Jokere ott lesz a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában. A filmet bemutatták, jöttek az egekbe dicsérő kritikák, mi is láttuk, és tényleg szuper, de ettől még mindenki arra számított, hogy a Lucrecia Martel vezette zsűri valami filmfesztiválosabb, arthouse-osabb filmnek adja majd a fesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt.  
 
A Joker Arany Oroszlánja új fejezetet nyithat a szuperhősfilmek életében (igen, maga Joker nem szuperhős, de mégiscsak egy szuperhős legismertebb ellensége…). Eddig is voltak próbálkozások arra, hogy időnként eltérjenek a bevált formulától (Logan, Deadpool…), de Todd Phillips mozija tényleg egy szerzői karakterdráma, valami olyasmi, amit korábban elképzelhetetlennek tartottunk egy látványorientált franchise-on belül. A sikere – és az esetleges későbbi Oscarjai – hatására komolyodhatnak, új korszakba léphetnek a Marvel és a DC filmjei, és pont ez az, amire szükség van ahhoz, hogy ne unjuk meg őket. 
 
Velence nemcsak az Arany Oroszlán kiosztásánál volt merész. Az Ezüst Oroszlánt ugyanis a közellenségnek kikiáltott Roman Polanskinak adta az An Officer and a Spy című filmjéért, amiben a mester – aki a díjátadóra és a vörös szőnyegre se ment el – véletlenül pont egy olyan karakterről mesél, akit igaztalanul ítél el a társadalom, és ezzel megbélyegzik egy életre. Leginkább az amerikai kritikusok pufogtak Polanskira, az európaiak éljenezték a nagy visszatérését. Tényleg egy kifinomult, jól átgondolt thriller/drámát láthattunk, de aki új Kínai negyedre számít, valószínűleg csalódni fog. Kicsit öreges mozi ez, de a jó fajtából. 
 
A zsűri a legjobb rendezőnek Roy Anderssont választotta az About Endlessness című munkájáért. Andersson az utolsó filmjével, a 2014-es Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című filmjével elhozta az Arany Oroszlánt, és mivel új műve – bár kiváló mozi – sok újdonságot nem hoz a korábbiakhoz képest, így viszonylag meglepő volt ez a fontos díj. Ahogy Polanski, úgy Andersson sem vonult a velencei vörös szőnyegen, bár ő nem erkölcsi, hanem egészségügyi problémák miatt maradt távol: a csípőproblémái a közeli Excelsior Hotelben tartották. 
 
A színészi díjak közül a Luca Marinelli kétórás ripacskodásáért kapott legjobb férfi színész díját végképp nem értettem: gondolom az Arany Oroszlán díja mellett nem akarták ezt is a Jokernek adni, és odaadták egy olasznak, hadd örüljenek a hazaiak. További érthetetlen döntés volt Noah Baumbach filmje, a Marriage Story negligálása is. A Joker mellett ez volt a második legerősebb mozi a programban, egészen fenomenális játékkal mind a főszereplők (Scarlett Johansson és Adam Driver), mind a mellékszereplők (Ray Liotta és Laura Dern) részéről, és minimum egy legjobb forgatókönyv díj járt volna neki, ehelyett üres kézzel távozhattak a fesztiválról. Sebaj, a Netflix túléli valahogy: azt így is elérték a velencei premierrel, hogy már most komoly Oscar-esélyesként emlegetik a filmjüket. 
 
Tulu
2019.09.09
|


Film premierek

Múlt karácsony

amerikai-angol romantikus vígjáték, 102 perc, 2019

Terra Willy

francia animációs film, 89 perc, 2019

Midway

amerikai-kínai háborús film, 138 perc, 2019

Kontroll nélkül

német filmdráma, 118 perc, 2019

Ella Fitzgerald: Just One of Those Things

amerikai-angol zenés dokumentumfilm, 90 perc, 2019

Álom doktor

amerikai horror, 150 perc, 2019

Szerelemre kattintva

belga-francia romantikus filmdráma, 101 perc, 2019
Játék
A bulihimnuszokat társadalmilag érzékeny, egyben kellően ironikus szövegekkel megspékelő svéd trió új albumát mutatja be.
Filmek a TV-ben
18:05
Thelma
norvég horror, 2017
18:40
Az emlékmás
amerikai-kanadai sci-fi, 2012
18:50
Haverok harca
amerikai vígjáték, 2018
18:50
Segítség, felnőttem!
amerikai kalandfilm, 1988
18:50
Úszó erőd
amerikai-francia akciófilm, 1992
Mai programajánlónk a legkisebbeknek szól: Búgócsiga koncert a MÁV Szimfonikus Zenekar próbatermében délután. #bugocsigakoncert #mavkoncert #babakoncert #babaprpgram #koncertajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.