Japán antik gyermekkimonók

Budapest, Hagyományok Háza, szeptember 9 - 25.
Nakano Kazuko közel ezer darabos gyerekkimonó-gyűjteményéből nyílt kiállítás a Hagyományok Házában, melyben az Edo-kortól (1603-1868) egészen napjainkig találhatók darabok.
Több japán kiállítás mellett Kazuko gyűjteményének egy részét 2010 és 2012 között Európa néhány országában már bemutatták, most Magyarország, Lengyelország és Németország fogadja a gyűjtemény egy másik részét. A kiállításon, amely Pécs, Kecskemét és Krakkó után érkezik Budapestre, megtudhatjuk, mi a motívumok szerepe a hagyományos japán gyerekruházatban, milyen anyagokból készülnek nyári és téli variációi, és hogyan változott a kimonódivat az elmúlt négyszáz évben.  
 
A japán gyermekruházat esetében kiemelkedő szerepet játszottak a motívumok, melyek „amulett”-funkciót is elláttak, és a szülők reményeit, gyermekükkel kapcsolatos vágyait és jókívánságait fejezték ki. A japánok természetközelisége révén nagyon sok növényi motívum hordoz többlettartalmat, de különféle tárgyak is utalhatnak a hosszú életre vagy akár a boldog házasságra. A motívmumok mellett a kimonók anyaga (selyem, kender, pamut, gyapjú) is nagy változatosságot mutat attól függően, hogy milyen évszakban hordták, illetve hogy hétköznapi vagy alkalmi viseletként szolgált-e egy-egy darab. 
2019.09.16
|
(4 kép)


Szüret.
Szentendre, ÚjMűhely Galéria, október 22. - november 17.

Székely Annamária kiállítása.
Budapest, RaM Colosseum, október 24. - november 24.

Felvidék kincsei.
Budapest, Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, október 25. - november 30.

Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.