A 10 legjobb zombifilm

Még szerencse, hogy a szagos mozik sosem terjedtek el, ugyanis biztosan véget érne a zombifilmek divatja, ha a rohadó húsuk szagát is éreznénk a vászon előtt ülve. A Zombieland folytatása apropóján számba vettük a kedvenceinket.
10. Náci zombik 
R.: Tommy Wirkola 
 
A film, ami már a címével leveszi a lábáról az embert. A magas hegyekben, a skandináv hóesésben turistákra csapnak le a vérszomjas zombik, akik nem mellékesen még nácik is. Készült egy folytatás is hozzá, ami legalább olyan jó, mint az első. 
 
9. Terrorbolygó 
R.: Robert Rodriguez 
 
Amerikában Tarantino Halálbiztosával együtt játszották párban, de nálunk külön életet élt ez a csúcsra járatott B-film, amiben egy szó szerint géppuskalábú táncosnő lövi halomra a zombikat. Kellően gusztustalan, de legalább humoros. 
 
8. Zombi expressz 
R.: Sang-ho Yeon 
 
A koreaiak sokáig nem igazán nyúltak a zombis tematikához, épp ezért robbant óriásit a Zombi expressz, amiben emberek egy csoportja gyorsvonaton próbál elmenekülni a zombiinvázió elől, csakhogy a vírus a vagonokban is felüti a fejét.  
 
7. Zombieland 
R.: Ruben Fleischer 
 
Ez a kalandvígjáték leginkább azt állítja középpontba, milyen lesz az élete a maroknyi túlélőnek egy zombik által elpusztított Egyesült Államokban, ahol már nincsenek jelen a civilizáció szabályai. Mindez vígjátéki eszköztárral, és egy halom nagyon fontos szabállyal együtt érkezik. 
 
6. A holtak hajnala 
R.: Zack Snyder 
 
Tudom, kisebb szentségtörés nem a Romero-féle eredetit, hanem a remake-jét idetenni, de Romero filmjének fogyasztói társadalomkritikája itt is megmaradt, és itt már a zombik is félelmetesek, ami nem utolsó szempont, ha épp horrorfilmet nézünk. 
 
5. Haláli hullák hajnala 
R.: Edgar Wright 
 
A Cornetto-trilógia nyitódarabja elsősorban a barátságról, másodsorban a pubokról és csak harmadsorban a zombikról szól – ja, és a filmben a romantikus szál is hangsúlyos –, de ez nem jelenti azt, hogy nem kéne helyet szorítani a legfontosabb zombifilmek listáján. Az alap zombiromkom! 
 
4. 28 nappal később 
R.: Danny Boyle 
 
Bár a digitális kamerák korszakának hajnalán egy meglehetősen kezdetleges eszközzel vették fel, ami miatt a képi világa mai szemmel elég pocsékul fest, még ez is hozzájárul a film apokaliptikus hangulatához. A kihalt London képei máig félelmetesek, a gyorsan futó zombik pedig műfajtörténeti áttörést hoztak. 
 
3. Az élőhalottak éjszakája 
R.: George Romero 
 
Minden zombifilm alapja, ami lefektette a szabályokat, elsősorban azt, hogy bár lehet, hogy rothadó húsú élőhalottak vadásznak ránk, az igazi ellenségeink mi magunk vagyunk. Fekete-fehér klasszikus, ami jócskán megelőzte a korát. 
 
2. Hullajó 
R.: Peter Jackson 
 
Minden idők leggusztustalanabb zombivígjátékában egy szumátrai patkánymajom harapása kezdi terjeszteni a kórt, és végül a családi házban annyi élőhalott partizik már, hogy csak egy felemelt fűnyíróval lehet rendet vágni a soraik között.  
 
1. REC 
R.: Jaume Balagueró, Paco Plaza 
 
78 percnyi tömény rettegés found footage stílusban. Tűzoltók érkeznek ki egy lakóházhoz, de a munkálatok közben a hatóságok karantén alá veszik az ingatlant a súlyos zombivírus-veszély miatt. Akik bent ragadtak, ki nem jöhetnek, bent pedig gyilkos zombik és a 0-ás páciens vadászik rájuk.
 
2019.10.14
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.