Éghajlatvédelmi világnap (október 24.)

Változtass, hogy ne változzon!
A Föld nincs veszélyben. Nem a Földet kell megmentenünk a klímaváltozástól, hanem magunkat. A földi éghajlat mindig is változott, az elmúlt 140 000 évben 12 fokos ingadozások is előfordultak.
10 000 évvel ezelőtt azonban megváltozott a klíma, pontosabban azóta napjainkig relatíve változatlan volt - az átlagos hőmérséklet változása az utóbbi 10 000 évben többnyire 1 Celsius-fokon belül maradt. A kiszámítható éghajlat és környezet lehetővé tette a földművelés kialakulását, ami adott elég élelmet, nem kellett folyton vándorolni, elkezdett épülni a civilizáció. Ám a fosszilis energia, az olaj, szén, földgáz alig 150 évvel ezelőtti felfedezése és hasznosítása, jelentősen megnövelte a légköri szén-dioxid-szint mennyiségét, ennek következtében 2015-ben már 1 Celsius-fokkal melegebb volt a Föld átlag-hőmérséklete az ipari forradalom kezdetéhez képest.
 
Változtatnunk kell, hogy a változás 1,5-2 Celsius-fokon belül maradjon! A nemzetközi összefogás mellett  te is sokat tehetsz éghajlatunk megóvása érdekében. Autó helyett válaszd a biciklit, rollert, tömegközlekedést! Hús helyett fogyassz több zöldséget, mert ezek előállítása fenntartható!  Ne dobj ki ételt! Komposztálj! Vásárolj csomagolásmentesen! Igyál csapvizet, felejtsd el a műanyag palackot! Ültess fát – legalább egyet a földnek!

A Föld Napja Alapítvány oldalán, még több információt, segítséget találsz a változtatáshoz.
2019.10.18
|


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
30
K
1
Sze
2
Cs
3
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.