Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora

Budapest, Szépművészeti Múzeum, 2019. október 30. - 2020. február 16.
A kiállítás az európai művészet meghatározó barokk mestere, Peter Paul Rubens és kora flamand festészetét mutatja be. A csaknem 120 mű negyven nagy közgyűjteményből, többek között a párizsi Louvre-ból, a szentpétervári Ermitázsból, a madridi Pradóból, a washingtoni és a londoni National Galleryből érkezett.
A tárlaton Rubens mintegy harminc és Van Dyck csaknem húsz remekműve mellett más flamand mesterek kiváló alkotásait is megtekinthetik a látogatók. A nagyszabású kiállítás a Szépművészeti Múzeum jelentős művészettörténeti korszakokat és kiemelkedő nemzeti festőiskolákat bemutató sorozatának ötödik állomása. 
 
A most nyílt tárlat alapjául a Szépművészeti Múzeum gazdag flamand anyaga – a festmények mellett számos grafikai alkotás – szolgált, a legjelentősebb együttműködő partner pedig a bécsi Liechtenstein hercegi gyűjtemény, amely tizennyolc kiemelkedő remekművel járul hozzá a válogatáshoz. A kiállítás legfőbb célkitűzése a saját és a kölcsönzött művek révén bemutatni Rubens művészetének kiemelkedő kvalitását és az egész korszakra gyakorolt meghatározó, rendkívül erős hatását, valamint az ebből és emellett kibontakozott sokrétű, stilárisan és tematikailag egyaránt gazdag 17. század flamand festészetet. 
 
2019.10.28
|
(17 kép)


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.