A naspolya - Az ismeretlen szomszéd

Nem kimondottan népszerű gyümölcs. Nem harsog a húsa és nem harsány a színe sem. Viszont érdekes a formája, aranybarna árnyalatú, a felépítése különleges, de az íze is. Engem a nagymamára emlékeztet, aki megszerettette velem ezt a fura gyümölcsöt annak idején.
Mi is a naspolya valójában? 
 
A naspolya a rózsavirágúak rendjébe, a rózsafélék családjába és annak is egyik alcsaládjába tartozó növényfaj. Latinul Mespilusnak hívják a rendet, és latinul mespilának a gyümölcsöt. Lehetséges, hogy ennek kissé másképp ejtése vezetett a mostani naspolyához, de az biztos, hogy a miszpolya ebből származik. Így is nevezik itt-ott. De vannak, akik lelasponyázzák, bizonyára ott meg ilyesféleképpen értették a latin verziót. Ki tudja már?  
 
A lényeges az, hogy a Kaukázus déli részéről származik, és a Fekete-tenger környékén is vadon terem. Nálunk is jól megvan, bizonyára az olaszok hozták magukkal még évszázadokkal ezelőtt. Tőlünk északabbra azonban már nem terjed, a mi klímánkat még épp elviseli. Díszcserjének is szeretik, mert mutatós a bokor a barna színű gyümölcsökkel. Tuti láttál már erre-arra, csak nem tudtad, hogy ez az!  
 

A termés és a fa 
 
A körülbelül 6 méteres fa, esetleg kisebb bokor lombhullató, öntermékeny. A naspolya kemény almatermés, amit az első fagy után élvezet elnyammogni, mert akkor puhul csak kellemesre. Több mazsola nagyságú, de kemény maggal rendelkezik. Húsa olyan, mint valami püré. Enyhén édes, üdítő. Ronda, de finom. Talán fentiek miatt inkább a felnőttek szeretik – de ez nem mérvadó statisztika, pusztán felületes megfigyelés. 
 
Magas a C-vitamin-tartalma, vas és kalcium található benne jelentősebb mennyiségben, valamint cserzőanyag, mely a szájhigiéniában játszhat szerepet. A garat és a szájüreg gyulladásos betegségeit orvosolhatjuk vele. Ma már nem jellemző az alkalmazása, pedig a vesekő elhajtására jó a magjaiból készített főzet. Kérgének főzete pedig vérzéscsillapító. Fája szívós, a faszobrászok szívesen használják, de a faiparban is van méltó helye. Kertészetekben három változatát termesztik, a Holland óriást, a Nottinghamet és a Szentesi rózsát. 
 

Mikor szedd le és hova tedd? 
 
A naspolya utóérő, közvetlenül szedés után még nem lehet megenni. Október közepétől, végétől érdemes szedni, és ha hagyjuk, hogy a fán megcsípje a hideg, édesebb végeredményt kapunk. Körülbelül karácsony tájékára lesz belőle fincsi csemege, de erre sem vennénk mérget ma már. Nedves, párás helyen ne tartsd, mert megpenészedik. Persze, ha a helyiségben tudsz kénlapot égetni, akkor nyugodtan. Inkább a száraz, hűvös hely a jó. Bebarnul, megpuhul és krémes, édes, egészséges uzsonna lesz belőle. Elteheted lekvárnak és zselének is, mert magas a pektintartalma. 
 

Pesti Est-tipp: 
 
Ha szeretnél egy fincsi tölteléket sütikbe, készíts naspolyalekvárt. Szedj le a fáról némi lasponyát, mosd meg, tedd edénybe, majd nyomkodd szét az egészet úgy, ahogy van puszta kézzel. Aztán locsold meg vízzel, főzd meg. Amikor már felismerhetetlen a fazék tartalma, szűrd, passzírozd, és az eredményre szórj rá cukrot, majd főzd tovább. Amikor már elég sűrű, tedd befőttesüvegbe, és egy napig hagyd száraz gőzben. 
 
Szálka Saci
2019.10.24
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.