Balra át, jobbra át. Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban

Budapest, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum, 2019. október 3. - november 24.
A kiállítás azt vizsgálja, milyen lehetőségei voltak a létező szocializmus keretein belül azoknak a csoportoknak, akiket saját művészeti és politikai programjuk vezetett a rendszer hol bal-, hol jobboldali kritikája felé.
A világszerte megjelenő ’68-as mozgalmakhoz közel álló Orfeo, és az 1970-es évek undergroundjától a ’80-as évek politikai ellenzéke felé mozduló Inconnu csoport egyaránt a művészeti és politikai radikalizmus összekapcsolására tett kísérletet. A tárlat négy csomópont köré szervezve meséli el a két csoport történetét. 
 
Az Orfeo és az Inconnu egymás mellé helyezésével a korszak meghatározó doktrínái, ideológiái és mechanizmusai kerülnek a középpontba. A különbségek és a hasonlóságok bemutatásán keresztül láthatóvá válik, hogy a késő Kádár-kori radikális művészeti kritikának milyen társadalmi és intézményes feltételei voltak. Történetük arra is figyelmeztet, hogy a szocializmus alatti művészeti ellenállást ne úgy képzeljük el, mintha az ellenzéki és hivatalos intézmények tisztán szétválaszthatóak lennének. A két csoport példája pont azt mutatja meg, hogy a kulturális intézmények, a politika és az alkotók közötti viszonyrendszer összetett és esetleges volt.  
2019.11.04
|
(7 kép)


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.